najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Gabrijel Felc novi šef dirigent Beogradske filharmonije

Beogradska filharmonija je danas predstavila svog budućeg šefa-dirigenta, Nemca Gabrijela Felca, koji će na tu dužnost stupiti od koncertne sezone 2017/18. godine.

U saopštenju Filharmonije piše da je angažovanje Felca nov korak u podizanju kvaliteta orkestra, i ulazak u porodicu najboljih svetskih orkestara.

Funkciju šefa-dirigenta Beogradske filharmonije u poslednjih 15 godina obavljali su: Muhaj Tang (2010-2015), Dorijan Vilson (2006-2007) i Uroš Lajovic (2001-2006).

Felc je na svečanosti u Beogradu povodom svog imenovanja rekao da će do stupanja na dužnost učiti sprski jezik.

„Kao izraz poštovanja i veze sa vašom zemljom, ljudima i kulturom, podrazumeva se da najpre treba da naučim vaš jezik. Već sam počeo da savladavam osnove i nadam da ću sledeće godine, kada preuzmem funkciju šefa-dirigenta, već moći da komuniciram na srpskom“, rekao je Felc.

On je sada generalni muzički direktor Dortmundske opere i šef-dirigent Dortmundske filharmonije.

Govoreći o svom prvom dolasku u Srbiju 2009. godine, Felc je rekao da se sećam svog prvog utiska sa probe – „orkestra koji je svirao strasno, moćno i veoma koncentrisano na partituru, što ja izuzetno cenim. Beogradska filharmonija je fokusiran orkestar koji uvek daje najbolje od sebe, tako da sam se sa velikim zadovoljstvom vraćao svake godine“.

Filharmonija prenosi da su glavni ciljevi njenog budućeg šefa-dirigenta jačanje međunarodne reputacije orkestra, širenje repertoara na barok i rani klasicizam, i na dela savremenih kompozitora.

„Veoma je zainteresovan za stvaralaštvo srpskih kompozitora, naročito nakon upoznavanja sa muzikom Milana Ristića, čijim delom (Simfonija br. 2) je ostao impresioniran“, dodje se u saopštenju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike