najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izumire jedna bečka tradicija – nestaju kafići

Bečka kultura kafića, koja spada u svetska kulturna nasleđa, polako izumire. U glavnom gradu Austrije sve više kafića se zatvara, jer imaju finansijske teškoće, ukazuje Bernd Kverfeld, šef ogranka kafića u Privrednoj komori.

On je ukazao da svake godine zatvori jedna četvrtina svih lokala. Oko 100 kafića ima sreću da može da se osloni na dobar položaj i dugu tradiciju, ali oni koji nisu u toj situaciji sve teže rade. Prema njegovim rečima, većina od ukupno 2.500 kafića u Beču jedva krpi kraj s krajem. Svake godine 25 odsto kafića u Beču zatvara svoja vrata, a trenutno broj kafića ostaje konstantan zahvaljujući činjenici da isto toliko novih počinje sa radom.

Česta promena vlasnika, međutim, nije dobar znak, kao što su i male marže. Kao razlog za zatvaranej kafića Kverfeld navodi rastuće troškove i birokratiju. Takođe i zabrana pušenja, kao i zakonska obaveza iskazivanja alergena u ponuđenim proizvodima, ali i fiskalne kase utiču na negativan trend. On je dodao da se i ponašanje gostiju promenio, te da je postalo “šik” da se dele jedno parče torte i pije voda.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike