Noć veštica u Salemu

Salem je grad u SAD u koji su 1626. godine pristigli prvi doseljenici iz Evrope. Od tada je to mesto koje privlači putnike i doseljenika iz svih krajeva sveta, ali i mesto za koje su vezane mnoge jezive priče, kuće duhova, i istorijski događaji ispunjeni stravom. U tom gradu je 1692. održano čuveno suđenje vešticama i mnoge nevine žene su stradale zapaljene plamenom sujevernih, fanatika i opsednutih puritanaca. Danas je to grad u kome se održava centralna „proslava“ Noći veštica i ludo se zabavlja tokom čitavog oktobra.

Gradski festival posvećen vešticama, duhovima i ostalim jezivim stvorenjima se održava svake godine, a ove 2000. se dešava po 20-ti, jubilarni put. Sve je počelo 6. oktobra sa „Vozom straha“, u kome su se građani i turisti vozili, a društvo im pravili glumci u fantastičnim kostimima. Svake godine ova vožnja ima svoju temu, a ovaj put je njen naziv bio „Heroji i čudovišta“. Voz koji je pristigao u Salem je označio početak festivala Salem Haunted Happenings koji će trajati sve do 31. oktobra, kada će okupljeni dočekivati Noć veštica. Za sve vreme trajanja manifestacije gradom će defilovati razne spodobe na paradama i maskenbalima, a posetioci će razgledati neke od starih salemskih kuća koje nastanjuju duhovi. Jedna od najpoznatijih takvih građevina je tzv. „Drakulin zamak“, kuća pretvorena u muzej. Naravno, nezaobilazni proces iz 1692. godine je zaštitni znak mnogih gradskih lokacija. Ne samo muzeja, već i ulica, restorana, picerija…

Jedan od događaja na koji „tipuju“ organizatori festivala je parada 3.000 bundeva sa „licima“ čudovišta, ali i poznatih ličnosti, kao što su Marilyn Monroe ili James Dean. Naravno, dobra zabava i ludiranje prati i obilato trošenje novca na sve moguće sitnice i suvenire sa temom Noći veštica. Restorani su puni, muzeji imaju produženo radno vreme, a lokalni biznismeni zadovoljno trljaju ruke.

Šta je to uopšte Noć veštica i koje je poreklo takvog praznika? Koreni se nalaze u verovanjima starih Kelta koji su 1. novembra slavili početak svoje godine, prvi dan svog kalendara. Taj dan se zvao Samahain, a verovalo se da se toga datuma spajaju svetovi živih i mrtvih. Stari Kelti su na taj dan darivali jedni druge maskama i svećama koje su pružale zaštitu od zlih duhova i otuda i bundeve napravljene u obliku maski i iznutra osvetljene svećama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.