U trendu

Novi Zeland: Nema više neograničenog radnog vremena

Novi Zeland je usvojio zakon kojim se zabranjuju ugovori o radu bez definisanog broja radnih sati, takozvani „zero-hour“ ugovori, što je jedan od prvih zakonskih akata u razvijenom svetu kojim se ukida korišćenje takvih ugovora koji su kritikovani kao eksploatatorski.

Poslaniku opozicione Radničke stranke Ijanu Lisu-Galoveju su se pridružili politički protivnici, podržavši Zakon o standardima zapošljavanja koji ukida sklapanje ugovora o radu prema kojima zaposleni treba da budu na raspolaganju za posao 24 sata sedam dana nedeljno, prenosi agencija Frans pres.

„Koliko mi je poznato ovo je prvi zakon takve vrste (u razvijenom svetu), svakako uzimajući u obzir SAD i Veliku Britaniju“, rekao je Lis-Galovej za Frans pres.

„Moguće je da Danska nema takve ugovore, jer su oni povezani sa korišćenjem “rupa u zakonu“, a mislim da Danska nije imala te “rupe“ pre svega“, naveo je on.

Zakon, koji stupa na snagu 1. aprila, predstavlja pobedu za radnike, izjavio je opozicioni lider Radničke partije Endrju Litl.

„Ovo će biti dobra vest za radnike koji su bili prinuđeni da sede pored telefona čekajući poziv poslodavca, a ponekad ostajali i bez posla zbog toga“, naveo je on saopštenju.

Novozelandski Savet Sindikata zaposlenih odao je priznanje onim radnicima koji su javno izneli svoje lične priče o „korozivnom“ uticaju „zero-hour“ ugovora bez garantovanog radnog vremena ili prihoda.

Iz sindikata kažu da po novom zakonu poslodavci više ne mogu da traže od radnika da budu „na raspolaganju za posao sve vreme bez toga da im u ugovoru ponude garantovan broj radnih sati“, prenosi francuska agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike