najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Obeležena godišnjica od početka NATO bombardovanja

U Srbiji je danas komemorativnim skupovima, polaganjem venaca i cveća na spomenike obeleženo 17 godina od početka napada NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je u Varvarinu da Srbija nikad neće zaboraviti agresiju NATO 1999. godine i svoje žrtve, ali i da oprašta jer mora da živi i gleda ka budućnosti.

“Tuga, žal i suze ne smeju da nas odvedu u bes i mržnju. Ostaje opomena i nama i njima. Za krv će morati da kažu da je bila krv, a ne kolateralna šteta. Srbija pamti i nikad ne zaboravlja, ali mora da živi i da gleda u budućnost. Ne možemo da promenimo to što se desilo ni da vratimo vreme, ali ne možemo ni da ostanemo prikovani u prošlosti”, rekao je Vučić u Varvarinu na komemorativnom skupu.

On je rekao da je Srbija pre 17 godina bila na suprotnoj strani u odnosu na 19 velikih zemalja koje su je napale, ali da su danas na istoj jer Srbija daje sve od sebe radi pomirenja i zato što je to “interes našeg naroda i budućnosti”.

“To je znak naše snage i veličine. Smogli smo snage da ustanemo, oprostimo, pogledamo sebi u oči i da se menjamo, da ostavimo prošlost da počiva, a da budućnosti damo šansu”, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija danas ima prijatelje na istoku, a partnere na zapadu sa kojima stoji rame uz rame.

Predsednik opštine Varvarin Zoran Milenković, čija je ćerka Sanja poginula prilikom bombardovanja mosta u tom mestu, ocenio je da agresija NATO bila “nezapamćeni zločin jedne velike sile koja je htela da pokaže kako se surovo kažnjava neposlušni srpski narod”.

Vence u Veliku Moravu pored premijera, spustili su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, članovi porodica stradalih i predstavnici opštine Varvarin.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da su sva mesta stradanja tokom NATO bombardovanja, a najviše Kliničko-bolnički centar (KBC) “Dragiša Mišović” u Beogradu, sramota jedne civilizacije na kraju 20. veka.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović položio je venac na spomen ploču poginulim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova tokom NATO bombardovanja 1999. godine i istakao da oni nisu imali pravo na pravo na kukavičluk, već samo na hrabrost što su i pokazali.

“Svoje živote dalo je 167 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Pokazali su kako se voli Srbija, pokazali su da su spremni da za nju daju najveću žrtvu, sopstveni život, i to je stvar koju Srbija nikada ne sme da zaboravi”, rekao je Stefanović, a saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

On je dodao i da Srbija ne sme da zaboravi ni njihove porodice, ali da ne sme ni da se njihovih žrtava seća samo u danima kada se obeležava ovakvo stradanje naših najvećih heroja.

Ministar odbrane Srbije Zoran Djordjević danas je u Prokuplju povodom 17 godina od NATO bombardovanja položio venac na spomenik poginulim Topličanima u ratovima od 1990. do 1999. godine.

Posle odavanja počasti stradalima, Djordjević je rekao da je prvi udar u NATO izveden u 20 časova i pet minuta bombardovanjem centra veze u prokupačkoj kasarni “Ratko Pavlović-Ćićko” i da je te večeri pala prva žrtva bombardovanja vojnik Boban Nedeljković.

“Vojska Jugoslavije je tokom NATO agresije izgubila 659 pripadnika, od kojih je 628 poginulo, dok se 31 pripadnik vodi kao nestao”, rekao je on, dodavši da su vojska i narod pokazali neraskidivu vezu u borbi za svoju domovinu.

On je naveo i da “ne možemo vratiti one koji su dali svoje živote, ali sećanjem možemo da produžimo njihovo postojanje među nama”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković danas je, povodom 17 godina od NATO bombardovanja odao počast poginulim pripadnicima 37 motorizovane brigade iz Raške.

Diković je predvodio delegaciju Vojske Srbije koja je u kasarni “Stefan Nemanja” položila venac na spomen obeležje “Heroji 37. motorizovane brigade”.

Predstavnici grada Beograda su polaganjem venaca na spomenike u Beogradu obeležili 17. godišnjicu od početka NATO bombardovanja.

Kako je saopšteno iz gradske uprave, venci su položeni na brdu Straževica na Spomen-obeležje “Glasnik sa Straževice” i na Spomen-obeležje devojčici Milici Rakić u Tašmajdanskom parku.

Venci su položeni i u Zemunu, Čačku i drugim gradovima širom Srbije.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike