Od četvrtka Slobodna zona u Beogradu, Nišu i Novom Sadu

Projekcijom čileanskog filma “Neruda” Pabla Laraina u četvrtak u 20 sati  –  istovremeno u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, počinje 12. Festival “Slobodna zona”.

Medjunarodni filmski festival “Slobodna zona” biće od 10. do 15. novembra priredjen u deset bioskopa u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a biće prikazano 50 dokumentarnih i igranih ostvarenja iz celog sveta, rekao je direktor Festivala Rajko Petrović.

Najvažnija novina, reka je Petrović, je da “Slobodna Zona” ove godine dobija takmičarski karakter, te će se filmovi iz ovogodišnje selekcije takmičiti za nagrade stručnog žirija za najbolji angažovani film u Medjunarodnoj i Regionalnoj konkurenciji i ta nagradu žirija “Hjuman rajts”.

Okosnicu programa Festivala čine filmovi o problemima društva u doba globalizacije  –  od rata u Siriji, do zastrašujuće perspektive svetskog “sajber-rata”.

Publika će tako imati prilike da vidi “Uklete” sirijske rediteljke Live Jajzi  –  o ljudima zarobljenim u ruševinama sirijskih gradova, zatim berlinskog pobednika  –  film o migrantima “Požar na moru” Djan Franka Rosija, film “Pod suncem” o tročlanoj porodici koju u betonskoj pustinji Pjongjanga greje sunce “Velikog vodje”, kao i “Uncertain” – film o kažnjeničkoj koloniji na obali umirećeg jezera.

“Ženska linija” Festivala “Slobodna zona” predstaviće dva izuzetna filma o nasilju i prevazilaženju lične i kolektivne traume: “Zamka za snove” i “Žene plešu sećanja”, rekao je Petrović.

Biljana Tutorov, selektorka Regionalne selekcije  –  novog programskog segmenta “Slobodne zone”, odabrala je 17 filmova o posledicama prošlosti, o sadašnjosti i budućnosti regiona.

“Autorke i autori filnova iz regiona pozivaju na dijalog, pomirenje, suočavanje s posledicama ratova na području bivše Jugoslavije, a neki od njih biće i gosti ‘Slobodne zone’ i lično će predstaviti svoje filmove”, rekla je Biljana Tutorov.

U većini tih filmova reč je data svedocima, nema istoričara. Tutorov je izdvojila filmove “Bejzbol”, “Turnir”, kratki film “Zvir” koji je dobio nagradu u Kanu, i svetsku premijeru filma “Zaveštanje” u kojem govore poslednji preživeli iz logora NDH.

Kuriozitet ovogodišnjeg festivala je “Kafa sa autorom”. U Kafeu “Metropolis music” će novinari i svi drugi moći da se sretnu i razgovaraju o filmovima i temama kojima se ti filmovi bave.

Publika “Slobodne Zone” će, kao i do sada, odlučivati o pet filmova koji će narednog proleća biti prikazani u okviru turneje po gradovima Srbije.

O dodeli Nagrade za najbolji film u okviru selekcije “14 plus” odlučivaće učenici srednjih škola Beograda.

Festival “Slobodna Zona” održava se u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu Omladine, Dvorani Jugoslovenske Kinoteke i Art Bioskopu Kolarac u Beogradu, u bioskopu Arena Cineplex i Muzeju Savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu i u Niškom kulturnom centru i bioskopu “Vilin grad” u Nišu.

Festival prati i paraleni program: Noćni razgovori, Masterklas i program “Cross-media”.

(Beta)

Ostavite komentar