Otvoren festival saksofona Belgrade SAXperience

U sali Beogradske filharmonije u četvrtak uveče je svečano otvoren Drugi međunarodni festival saksofona, Belgrade SAXperience.

Na koncertu su premijerno izvedena dela mladih domaćih kompozitora Aleksandra Sedlara i Ivana Brkljačića, napisana posebno za ovu priliku.

“Drago mi je što mi je pripala čast da svojom kompozicijom otvorim ovogodišnji festival i da istovremeno solista bude idejni tvorac i direktor festivala. Veoma je značajno što je u Beogradu pokrenut ovakav festival i što je ideja da se kroz njega proširi literatura za saksofon u umetničkoj muzici. To je nova šansa i nova platforma za domaće kompozitore i izvođače”, izjavio je Sedlar.

Saksofonistu Milana Savića, koji je i direktor i osnivač festivala, pratio je Veliki kamerni orkestar, na čelu sa Tijanom Milošević.Publiku je pozdravio Žan-Batist Kizen, novi direktor Francuskog instituta u Srbiji koji po drugi put sarađuje s Festivalom.

“Veoma smo srećni da na ovakvom značajnom festivalu nastupa i naš istaknuti saksofonista Žan Deni Miša koji svojim angažovanjem obraća i mladim perspektivnim studentima kao i široj publici koja će imati priliku da uživa večeras u zvucima saksofona”, rekao je Kizen.

Žan Deni Miša je publici pokazao kako zvuče Bahova dela u aranžmanu za saksofon.  

Publika će imati priliku da upozna mogućnosti ovog instrumenta u svim žanrovima, od klasike do džeza na festivalu koji traje do nedelje, 27. septembra.

Više informacija o festivalu na http://belgradesaxperience.com/

(Beta)

Ostavite komentar