Otvorena izložba pobedničkih fotografija Betinog konkursa

Nagrade pobednicima 13. regionalnog konkursa Novinske agencije Beta za najbolju medijsku fotografiju uručene su sinoć na otvaranju izložbe najboljih radova fotoreportera iz devet zemalja, u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Prva nagrada uručena je fotoreporteru Foto kolektiva Kamerades iz Srbije Marku Risoviću za fotografiju “At the borders of Europe” (Na granicama Evrope), a druga slobodnom fotoreporteru Mateju Povšeu iz Slovenije za fotografiju “Smugglers arrest” (Hapšenje krijumčara).

Treću nagradu i ujedno i nagradu publike dobio je fotoreporter makedonskih novina Sloboden pečat Borče Popovski za fotografiju “A boy cries for his sister while she is helped by policeman” (Dečak plače za sestrom dok joj policajac pomaže).

Glavni i odgovorni urednik agencije Beta Ivan Cvejić ocenio je otvarajući izložbu da gotovo 400 fotografija pristiglih na konkurs, autora iz devet zemalja, predstavljaju odraz medijske scene proteklih godinu dana kojom je dominirala patnja izbeglica.

“Delim mišljenje prisutnih da bolju izložbu odavno nismo imali. Imali smo sjajan izbor fotografija, ali nažalost na njima nisu uvek trenuci sreće, zadovoljstva, što je i prirodno jer smo se u proteklih godina bavili temom broj jedan – patnjom i putem izbeglica kroz ovaj deo regiona”, rekao je Cvejić.

Cvejić je zahvalio svima koju su podržali izložbu – Hemofarm fondaciji kojoj će se, kako je najavio pridružiti i Beta, kao i kompanijama Bambi, Imlek, Knjaz Miloš i Sony koje su obezbedile nagrade za pobednike, hotelu Zira i Coca-Coli.

Generalni direktor Hemofarma Ronald Seliger izrazio je zadovoljstvo izloženim radovima i ukazao da se jedna od fotografija tiče doniranja organa, veoma važne teme na kojoj Hemofarm fondacija, radi zajedno sa Ministarstvom zdravlja.

Dobitnik prve nagrade Marko Risović rekao je da je izložba prilika da se njegov rad, a i ostalih kolega, sagleda na još jedan način.

“Za mene i kao čoveka i kao fotografa postoji nešto mnogo važno, a to je da moj, naš rad može biti sagledan na drugi način, da se dobije mogućnost i učini nešto da se ovaj užasan dogadjaj koji se dešavao i na našim prostorima više ne ponovi”, rekao je Risović.

Ove godine Beta i njen konkurs za najbolju fotografiju pridružili su se kampanji “Produži život” i akciji “Najvažniji poziv u životu”, koja promoviše doniranje organa i ima za cilj da postigne nacionalni konsenzus o potrebi donošenja novog zakona o transplantaciji, a koju je pokrenula Fondacija Hemofarm.

(Beta)

Ostavite komentar