Poker, bridž, pasijans

Danas ima različitih karata – plastičnih i papirnih, napravljenih za razne igre, i veoma su popularne, baš kao i pre desetak vekova, kada su, kako se pretpostavlja, nastale. Prema nekim istorijskim podacima, igranje papirnim kartama počelo je u desetom veku u centralnoj Aziji, a pretpostavlja se da su ih izmislili Kinezi. Dugo vremena pre toga u ovoj zemlji igrale su se domine, pa su neki domišljati pronalazači došli na ideju da naprave papirne domine pomoću kojih je igrana igra koja je podsećala na onu sa drvenim pločicama ili pločicama od slonovače.

Iz Kine ova igra preneta je u muslimanske zemlje, a zatim je u četrnaestom veku, zahvaljujući Francuzima, koji su je preneli na Stari kontinent, počela da se igra i u Evropi. Francuzi su osmislili i dizajnirali izgled karata, a izmislili su i oznake na njima – tref, karo, pik i herc. Zatim su im odredili dve boje, crvenu i crnu. Takođe, oni su na kartama počeli da slikaju likove kraljeva, imperatora i slavnih vojskovođa kao što su Aleksandar Veliki, Cezar i drugi.

Igranje karata preneto je iz Francuske i u druge evropske zemlje, pre svega u Veliku Britaniju, a odatle su iseljenici i vojnici odneli karte i u engleske kolonije u Americi. Na Američkom kontinentu oko 1800. godine počele su da se izrađuju prve američke karte, a njihovi izumitelji su tokom vremena menjali dizajn karata, kao i pravila igara. Amerikanci su izmislili i džokera, koji nije postojao u francuskim i engleskim špilovima. Pretpostavlja se da je prvi džoker napravljen i unet u špil karata oko 1870. godine, i to kao najveća karta u igri. U sledećih deset godina džoker je dobio lik klovna, dvorske lude ili veselog momka, a s vremenom je počeo da se koristi i kao zamena za pojedine karte.

Pri kraju devetnaestog i u prvoj polovini dvadesetog veka karte su počele da se izrađuju masovno u špilovima, a kasnije, zahvaljujući razvoju tehnologije, počele su da se prave i plastificirane karte, koje su bile daleko izdržljivije od svojih prethodnica napravljenih od papira.

Karte koje se danas koriste nisu mnogo menjale svoj izgled i oblik od nastanka. Igranje karata je izuzetno popularno i u moderno doba, a usavršavanjem tehnologije omogućeno je i kartanje na kompjuteru – samo pazite da vas šef ne uhvati na delu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.