Poljska vlada namerava da ograniči pristup kontraceptivnim sredstvima

Poljska konzervativna vlada saopštila je danas da namerava da ograniči pristup kontraceptivnim pilulama koje se uzimaju „jutro posle“, u katoličkoj zemlji koja već ima jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu u EU.

„Pilule za kontrolu rađanja mogu se uzimati samo na recept i smatramo da tu ne bi trebalo da bude izuzetka“, rekao je portparol poljske vlade Rafal Bošenek poljskoj televiziji TVN24.

Vlada na čelu sa Partijom prava i pravde (PiS) usvojila je u utorak nacrt zakona u tom cilju, a nacrt tek treba da odobri parlament, prenosi AFP.

Pilule koje se uzimaju ujutro nakon seksualnog odnosa u Poljskoj su bile dostupne bez recepta od 2015, u skladu sa evropskim zakonom.

„Ovaj nacrt zakona ograničava reproduktivna prava žena“, rekla je Katarina Labec iz Saveza za žene i planiranje porodice, koji se zalaže za slobodan izbor žena.

Ona je izrazila bojazan da je reč o još jednoj restriktivnoj meri i da će ih uslediti još.

PiS je prošle godine pokušala da ogranični ionako restriktivan zakon o abortusu, ali je odustala od toga pod pritiskom desetina hiljada žena koje su protestovale širom zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.