Pozovi K radi kondoma

Broj 696969 vam sigurno neće mnogo značiti, ali da ste u Švedskoj, značio bi vam mnogo, naročito u određenim situacijama. To je telefonski broj na koji Šveđani mogu da naruče prezervative, i to na kućnu adresu. Lukavo, jer činjenica je da su apoteke zatvorene u vreme kada parovi najčešće vode ljubav.

Švedska organizacija za seksualno vaspitanje smislila je ovaj originalni način borbe s neželjenom trudnoćom i drugim posledicama seksa bez zaštite. Pri tom se misli na razne neugodne bolesti, a prevashodno na one sa smrtnim ishodom. Parovi koji nisu u stalnoj vezi obično žele da vode ljubav u sitne sate, a tada nije baš zgodno ponovo se oblačiti i juriti do najbliže prodavnice – naravno, pod uslovom da ona radi 24 časa. Zato će od sada Šveđani i Šveđanke lepo moći da naruče kondome na kućnu adresu, i to sa ekspresnom dostavom. Sve to jednostavnim pozivanjem broja 696969.

Od 14 časova, pa sve do devet ujutru beli kombi na kome je nacrtan kondom sa krilima dostavljaće kondome po povoljnoj ceni od 50 kruna, što je oko 5,5 evra. To je čak i za nekoliko procenata niža cena nego u prodavnicama. Ova vrsta usluge trajala je eksperimentalno do 24. juna, i to u tri najveća švedska grada – Stokholmu, Malmeu i Geteborgu.

Marketinški stručnjak RFSU-a po imenu Karl Osvald ističe da se mora povećati upotreba kondoma, i to 50 procenata zbog neželjenog začeća, a preostalih 50 procenata zbog polno prenosivih bolesti. Organizatori veruju da će ovom kampanjom dopreti do mlađih ljudi koji imaju smisla za humor. Takođe se nadaju da će na ovaj način kontraceptivno sredstvo biti shvaćeno i kao nešto zabavno, a ne samo kao način zaštite od veneričnih bolesti.

Ova švedska zamisao čini se kao odlična. Tako nešto moglo bi da se uvede i kod nas. Koliko puta vam se desila ta nezgodna situacija u životu?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.