najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Prvi turistički pogled na Beograd iz helikoptera

Poleće se sa helidroma „Balkan helikoptersa” u Dobanovcima, a cena leta je od 250 do 750 evra, u zavisnosti od dužine trajanja– U gradu obećavaju pronalaženje novih lokacija u širem centru za postavljanje poligona za letelice, a dotad će biti organizovan i prevoz zainteresovanih do Dobanovaca.

„Kako vi mislite da isparkirate ove helikoptere”, zabrinuto pita novinar dok čeka na prvi turistički let iznad Beograda. Gledajući eskadrilu od pet čeličnih ptica parkiranih pod konac – jedna do druge, kolegi već izbijaju graške znoja na licu jer čuje glavnokomandujućeg: „Ima li uopšte dovoljno ulja?”

Uvežbana posada „Balkan helikoptersa”, prvog operatera za prevoz putnika u Srbiji, začas je jednu od letelica na pomoćnim točkovima izgurala do kružne površine predviđene za uzletanje.

– Odmah da se dogovorimo. Pilotu stalno morate biti na oku. Nipošto se, ako vam je glava draga, ne približavajte repu helikoptera – zapoveda kapetan Goran Krneta poslednji put.

Sve je spremno. Samo još da skinu vrata i letelica može da se uzdigne sa zemlje.

– Čekajte, pa zašto skidate vrata? Šta ako ispadnemo? – zabrinuto uzvikuje koleginica, dok joj osoblje kompanije objašnjava da nema razloga za nerviranje.

U grupama po troje, raspoređeni prema težini, novinari se ukrcavaju u helikoptere. Dok se mlađi brat aviona uzdiže, umesto brujanja motora i propelera, iz slušalica dopire stari dobri hit „Lejdi in red”. Oseća se nalet adrenalina. Srce sve jače lupa… Konačno, helikopter jezdi iznad hangara. Ljudi na zemlji su sve sitniji, a desetinama metara niže u kukuruzištima i njivama Dobanovaca „smanjuju” se traktori i bale sena. Nadlećemo deo kanala Galovica i pecaroški raj u Bečmenu. U daljini je Avalski toranj, aerodrom u Surčinu, novobeogradski blokovi… Krstarenje nebom trajalo je samo nekoliko minuta jer je za ukrcavanje čekalo još tridesetak novinara i fotoreportera.

Zahvaljujući ovakvom panoramskom razgledanju prestonice iz vazduha Beograd se približio velikim metropolama, kao što su London ili Njujork, gde je pogled iz ptičje perspektive uobičajen deo turističke ponude. Ova usluga namenjena je svima, ali je istina da će prvenstveno služiti poslovnim ljudima, investitorima i imućnijim turistima. Jer, cena leta  je do 250 do 750 evra, u zavisnosti od broja minuta provedenih na nebu.

Mesto odakle se poleće nije baš najatraktivnije – helidrom je u Dobanovcima, zbog toga što „Balkan helikopters” ima svoj helidrom samo u tom delu Beograda.

– Na raspolaganju imamo pet helikoptera, četiri letelice su četvorosedi, a jedna ima pet sedišta. Reč je o američkim helikopterima koji su veoma jednostavni i bezbedni za vožnju. Njima upravljaju iskusni vojni piloti. Najstariji u floti je iz 2008, ali i on ima mali broj sati letenja – otkriva pilot Goran Krneta, vlasnik „Balkan helikoptersa”, dodajući da će u saradnji sa gradom i Direktoratom civilnog vazduhoplovstva pokušati da „relaksira” takozvanu zonu zabranjenog letenja, severno od autoputa prema Novom Beogradu.

– Napravićemo vazdušne trase nedaleko od Palate „Srbija” i hotela „Jugoslavija” prema Kalemegdanu. Tu sada nema preletanja, ali su ti delovi realno najbezbedniji jer nisu naseljeni – dodaje pilot Krneta.

Turističko razgledanje prestonice iz helikoptera već je upisano u mapu Turističke organizacije Beograda.  O ovoj ponudi turisti mogu da se informišu na pultu u Knez Mihailovoj ulici.

– Postoji mišljenje da ova ponuda nije dostupna svima, ali nije tako. U Beogradu se promenila struktura turista, pa sada sve više dolaze i oni visoko platežni gosti – otkriva Jelena Stanković, iz TOB-a.

Razgledanje iz vazduha je moguće organizovati u bilo koje doba godine. U Skupštini grada najavljuju da će što pre pronaći nove lokacije za postavljanje helidroma po širem centru. Do tada, da bi se turistima omogućio lakši dolazak do Dobanovaca koji su od centra udaljeni dvadesetak kilometara, organizovaće i prevoz.

– Da li će za to biti korišćeni gradski turistički autobusi ili ćemo sklopiti ugovor sa nekim taksi udruženjem uskoro ćemo odlučiti – obećava Dragomir Petronijević, član Gradskog veća.

„Balkan helikopters” jedini je operater koji ima sve dozvole za kompletnu helikoptersku uslugu. U floti ima pet letelica, ali je u svetu do sada proizvedeno takvih više od 16.000 komada. Jedan košta od 470.000 do 880.000 dolara, u zavisnosti da li ima jedan ili više motora.

A. Vuković / M. Brakočević, Politika

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike