U trendu

Razgovarao sa kraljem i poljubio Zmaja u ruku: Kako je izgledao Teslin 31 sat u Beogradu

Na današnji dan pre 129 godina čuveni naučnik Nikola Tesla je prvi i jedini put boravio u Beogradu. On je te 1892. godine, u Beogradu proveo samo 31 sat. Tada je i prvi put odlikovan za svoj naučni rad.

Tesla je došao na poziv Đorđa Stanojevića, koji je bio na čelu delegacije Beogradske opštine koja je otišla u Peštu i pozvala Teslu u Beograd. U to vreme bio je redovni profesor fizike i mehanike na Vojnoj akademiji.

„Tesla je insistirao da se ne priređuje bilo kakav doček, ili bilo šta pompezno. Veliki broj ljudi se okupio, i mladih, i studenata velikih škola, profesora i građana koji su bili zainteresovani da vide velikog naučnika i Tesla je zaista dočekan sa velikim uzbuđenjem na železničkoj stanici Beograd“, rekao je, gostujući na RTS-u, poznavalac lika i dela Nikole Tesle – Vladimir Jelenković.

Jelenković je dodao i da je tadašnja štampa pomno pratila Teslin boravak u Beogradu.

Tada mladi naučnik Nikola Tesla stigao je predveče 1. juna na beogradsku Železničku stanicu, i zapravo samo 2. jun proveo u Beogradu.

Sačekali su ga neki od uglednijih Beograđana, ali i „običan svet“ koji je došao da pozdravi naučnika svetskog glasa.

Po dolasku je odseo u hotelu „Imperijal“ da bi se odmorio za naredni dan. U knjizi gostiju hotela bio je upisan skromno kao „Nikola Tesla, elektrotehničar iz Pešte“.

Drugog juna za Teslu je bio priređen prijem kod kralja Aleksandra Obrenovića, s kojim je, kako se navodi u svedočanstvima, mimo protokola ostao da razgovara više od sat vremena.

„Mladi kralj je proveo vreme u vrlo ugodnom razgovoru sa Teslom u salonu Starog dvora dobrih sat vremena, kada Tesla i saznaje da će dobiti orden“, priča Jelenković.

Orden Svetog Save drugog reda je inače prvo Teslino odlikovanje za njegov naučni rad.

Posle prijema kod kralja, posetio je Narodnu biblioteku i Narodni muzej. Tesla je održao i predavanje o svojim pronalascima u Kapetan Mišinom zdanju studentima Velike škole, kome su prisustvovali rektor i ugledni profesori.

Govorio je i o svojim patentima korišćenim prilikom izgradnje hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima, a koji će se, osam godina kasnije naći i u prvim hidroelektranama kod nas na reci Đetinji, i koji i danas rade.

„Tom prilikom je izazvao veliko interesovanje za sve ono što radi, a potom odlazi putem Kalemegdana gde mu se priređuje koncert“, kaže Jelenković uz opasku da je kasnije Tesla šetao Beogradskom tvrđavom koja ga je impresionirala.

Zatim je, tada tridesetšestogodišnjem naučniku, priređen banket u „Vajfertovoj pivari“ na Topčiderskom brdu.

Teslu je posebno ganulo prisustvo Jovana Jovanovića Zmaja, koga je izuzetno poštovao.

Zmaj je napisao pesmu Pozdrav Nikoli Tesli pre dolaska mu u Beograd, i lično je izrecitovao na tom banketu.

Priča se da je Tesla bio tako dirnut ovim gestom da je ustao i poljubio ruku Zmaju.

„Ne znam šta je – da li je suština, ili to čini samo misao, čim smo čuli dolaziš nam, odmah si nas elektrisao…“, početak je Zmajeve pesme. Zmaj je tada prvi put recitovao sopstvene stihove.

„Tesla je zaista obožavao Zmaja i njegove pesme, on je i obećao i ispunio obećanje – kasnije je preveo na engleski te stihove, koje je prilagodio engleskom jeziku njegov veliki prijatelj Robert Andervud Džonson, književnik, pesnik i veliki izdavač“, dodao je Jelenković.

Jelenković kaže da je značajno što je Tesla uzvratio na sve zdravice i rekao da, ako se ispune svi njegovi snovi, najveće zadovoljstvo će mu biti to – što će to biti delo jednog Srbina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar