najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Skromna i nezahtevna

Aucuba japonica je zimzelena žbunasta biljka poreklom iz Japana, visoka od 60 do 150 centimetara. Ima glatke, zelene, kožaste listove koji su veoma dekorativni i ostaju na biljci cele godine. Skromnih je zahteva, otporna i lako se gaji. Dobro podnosi orezivanje, pa se u krajevima s toplijom klimom gaji i kao živa ograda.

U toku leta treba je držati napolju, i to na terasi ili u bašti, najbolje u polusenci. U to vreme ju je neophodno redovno i obilno zalivati, prihranjivati svakih deset dana i povremeno prskati čistom vodom. Od jeseni do proleća aukuba se unosi i drži u umereno zagrejanoj prostoriji ili, ako ima svetlosti, u podrumu zaštićenom od mraza. Ako se drži u toploj sobi, svakodnevno je treba zalivati i prskati lišće mlakom vodom.

Može da prezimi i napolju ako je zasađena na zaštićenom mestu. U rano proleće presađuje se u baštensku zemlju izmešanu s peskom, ali se pri tome mora voditi računa da se ne povredi vrlo osetljiv koren. Treba je redovno orezivati da bi se dobila lepa i žbunolika biljka.

Ovo je dvodoma biljka, što znači da postoje biljke samo sa ženskim i biljke samo s muškim cvetovima. Cveta u proleće, a cvetovi su sitni i neugledni. Ima lepe crvene plodove, koji sazrevaju u novembru i ostaju na biljci do marta.

Aukuba može da se razmnožava na više načina, a najčešće reznicama u proleće. Vrlo je poznata forma Aucuba japonica f. variegata s mnogobrojnim zlatnožutim mrljama na listovima.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike