Tibetanci nisu ljudi, tvrde naučnici!

VAŠINGTON – Naučnici tvrde da Tibetanci nemaju problem sa razređenim vazduhom i ekstremnom hladnoćom zato što „nisu ljudi“ jer imaju misteriozni Denisnov DNK, piše časopis „Nature“.
Razmus Nilsen sa Univerziteta Berkli i njegovi saradnici iz laboratorije za istraživnje DNK u Kini tvrde da Tibetanci pripadaju misterioznoj grupi „Denisonovaca“ i da nisu homo sapiensi.

Inače, misteriozni DNK pronađen je 2010. godine u Rusiji, a otkrio ga je pustinjak Denis, po kome su i dobili ime. Nilsen je istraživao gen EPAS-1 i otkrio da prirodna selekcija podržava njegov opstanak i nastavak vrste.
Naučnici su odavno ustanovili da Tibetanci funkcionišu sasvim normalno na velikim visinama i da se sa lakoćom kreću po „krovu sveta“, dok se „obični ljudi“ tamo osećaju loše i izmučeno.
Nekada se pretpostavljalo da je posle više hiljada godina genetskog prilagodavanja DNK Tibetanaca drugačiji, ali sada se veruje da su oni „Denisonovci“ i da imaju DNK drugačiji od onog koji je svojstven homo sapiensima.

Inače, pre Nilsenove teorije, američki naučnici Univerziteta Juta pronašli su deset gena koji omogućavaju Tibetancima da izdrže sa veoma niskim nivoom kiseonika u atmosferi.

Većini drugih ljudi, uključujući i alpiniste koji su u top formi, uvek je mučno u tim uslovima, a često se javljaju i komplikacije u mozgu i plućima.

Interesantno je da neki drugi stanovnici visokih predela nemaju svojstva Tibetanaca ni tu izdržljivost, čak ni stanovnici Anda. 


(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike