U trendu

U drevnim gradovima Maja ‘super autoputevi’ otkriveni u najnovijem istraživanju

GVATEMALA – Laserska tehnologija je pomogla istraživačima da otkriju ranije nepoznato mesto Maja koje se prostire na 1.683 kvadratnih kilometara, a koje nudi nove uvide o drevnim Mezoamerikancima i njihovoj civilizaciji.

„Ovo je prvi svetski sistem superautoputa koji imamo“, rekao je vodeći autor studije Ričard Hansen, profesor antropologije na Državnom univerzitetu Ajdaho.

Istraživači su otkrili ogromnu lokaciju unutar basena Mirador-Kalakmul u severnoj Gvatemali koristeći tehnologiju LiDAR, sistem laserskog mapiranja koji omogućava da se strukture otkriju ispod debelih krošnji drveća, prenosi Si En En.

Dobijena mapa je pokazala oblast sastavljenu od 964 naselja podeljena na 417 međusobno povezanih gradova, naselja i sela Maja.

Mreža od 177 kilometara uzdignutih kamenih staza, koja je povezivala zajednice, otkriva da je rana civilizacija bila dom još složenijem društvu nego što se ranije mislilo, prema nedavnoj analizi arhitektonskih grupa, objavljenoj u časopisu Ancient Mesoamerica.

LiDAR se koristi za otkrivanje ostataka ranih civilizacija Maja od 2015. godine, kada su obavljena dva velika istraživanja južne polovine basena Mirador-Kalakmul, a ova tehnologija omogućava da se ova otkrića naprave bez štete po kišne šume.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar