U trendu

Dijeta „korak po korak“

Tragate za dijetom pomoću koje ćete izgubiti kilograme, potom održavati konstantnu težinu i osećati se zdravije? Ako je tako, onda je dijeta „korak po korak“ prava stvar za vas. To i nije dijeta, u uobičajenom smislu reči, već više kombinacija jednostavnih načina da trajno promenite svoje obrasce ishrane i vežbanja, bez striktnog dijetalnog plana.

Premisa dijete „korak po korak“ vrlo je jednostavna: šetajte 10.000 koraka dnevno i smanjite svoje porcije za četvrtinu.

Toliko je jednostavno, a efikasno – krećite se više, a jedite manje!

Četiri američka stručnjaka osmislila su ovaj program i objavila pomoćnu knjižicu u kojoj se objašnjava ljudima koji se opredele za ovu dijetu kako da je konkretno sprovedu u delo – kako da smanje unos kalorija i veličinu porcija, a da povećaju broj dnevnih šetnji. Pored knjižice, može se kupiti i spravica nazvana „pedometar“, koja prebrojava pređene korake.

Šta smete jesti?

Prema programu „korak po korak“, možete da jedete šta god želite, samo ukoliko smanjite svoju uobičajenu porciju za 25%. Preporučuje se zdrava hrana poput voća, povrća, žitarica, nemasnih namirnica i sl, ali nijedna vrsta hrane nije zabranjena. Ako želite da se počastite recimo čiz-kejkom, jednostavno taj unos kalorija možete kasnije da anulirate odgovarajućim brojem pređenih kilometara. Urađen je precizan grafikon, u kome je prikazano koliko treba da hodate (ili primenjujete neku drugu fizičku aktivnost) da biste istrošili određeni broj kalorija.

Šta je prednost ovog dijetalnog programa?

Većina uobičajenih dijeta samo su brze „popravke“ i nisu dugoročna rešenja. Izgubljeni kilogrami mogu lako da se vrate i da se zbog toga osećate još gore nego pre. „Korak po korak“ vas ohrabruje da izmenite neke loše navike i trajno uvedete neke pozitivne promene u svoj život. Taj program je osmišljen da vam pomogne da postanete svesniji važnosti zdravog života i da počnete da razmišljate o tome šta unosite u svoj organizam. To je jednostavan metod koji vam može pomoći da uspostavite kontrolu nad problemima.

Celokupan program počiva na ideji energetskog balansa. Kalorije unesene u organizam po minutu mogu se matematički izračunati, a matematički se može izračunati i koliko je koraka (tj. šetnje) potrebno da bi se potrošio određeni broj kalorija.

VAŽNA NAPOMENA: ne preporučujemo vam korišćenje bilo kakve dijete bez prethodne konsultacije sa lekarom. Nismo odgovorni za neuspeh dijete, njenu moguću štetnost po zdravlje, niti za druge posledice koje njena primena može izazvati.

5 komentara
 1. Aleksandar

  Clean 9 je program koji je pre svega namenjen za Detoksikaciju tj. kao detoksikacioni program koji će vam pomoći da započnete svoj put ka zdravlju i željenim oblinama. alojavera.wordpress

 2. Sonja Kotur

  Ova dijeta stvarno funkcioniše, ali morate se stalno baviti fizičkim aktivnostima. Ja redovno idem na „latino aerobik“ i stvarno pomaže. Skinula sam 8 kg za mesec i po dana. Želim vam sve najbolje i da istrajete u tome. Pozdrav!

 3. Uroš Ignjatović

  Hvala vam za ovaj savet, ostavili ste odličan utisak na mene. Imam 14 godina, visok sam 175 cm i imam oko 70-80 kg. Nadam se da će mi ova dijeta pomoći, ali moram da radim naporno i da se suzdržavam od slatkiša i manje da jedem uveče, a više ujutru, ali ipak da svaki obrok smanjim za 1/4. Hvala vam za ovaj savet, nadam se da će mi pomoći. Moram i ja da se potrudim, jer ovo se neće desiti samo od sebe. Hvala!

 4. Katarina Pavićević

  Tvorci ove dijete, odnosno načina života, su gostovali kod Opre Vinfri zajedno sa nekoliko žena koje su uspele uz pomoć njihovih metoda da promene život. Snimljene su zapravo dve emisije – pre i posle. Provereno efikasno.

 5. Branislava Konjević

  Veoma ste me zainteresovali za ovaj program, jer imam veliki problem sa viškom kilograma. Ako ima onih sa bilo kakvim pozitivnim iskustvom i dobrim rezultatima za rešavanje problema, neka se jave i podele to sa nama koji se još uvek mučimo. Pozdrav!

Napišite komentar