U trendu

Dijeta „korak po korak“

Tragate za dijetom pomoću koje ćete izgubiti kilograme, potom održavati konstantnu težinu i osećati se zdravije? Ako je tako, onda je dijeta „korak po korak“ prava stvar za vas. To i nije dijeta, u uobičajenom smislu reči, već više kombinacija jednostavnih načina da trajno promenite svoje obrasce ishrane i vežbanja, bez striktnog dijetalnog plana.

Premisa dijete „korak po korak“ vrlo je jednostavna: šetajte 10.000 koraka dnevno i smanjite svoje porcije za četvrtinu.

Toliko je jednostavno, a efikasno – krećite se više, a jedite manje!

Četiri američka stručnjaka osmislila su ovaj program i objavila pomoćnu knjižicu u kojoj se objašnjava ljudima koji se opredele za ovu dijetu kako da je konkretno sprovedu u delo – kako da smanje unos kalorija i veličinu porcija, a da povećaju broj dnevnih šetnji. Pored knjižice, može se kupiti i spravica nazvana „pedometar“, koja prebrojava pređene korake.

Šta smete jesti?

Prema programu „korak po korak“, možete da jedete šta god želite, samo ukoliko smanjite svoju uobičajenu porciju za 25%. Preporučuje se zdrava hrana poput voća, povrća, žitarica, nemasnih namirnica i sl, ali nijedna vrsta hrane nije zabranjena. Ako želite da se počastite recimo čiz-kejkom, jednostavno taj unos kalorija možete kasnije da anulirate odgovarajućim brojem pređenih kilometara. Urađen je precizan grafikon, u kome je prikazano koliko treba da hodate (ili primenjujete neku drugu fizičku aktivnost) da biste istrošili određeni broj kalorija.

Šta je prednost ovog dijetalnog programa?

Većina uobičajenih dijeta samo su brze „popravke“ i nisu dugoročna rešenja. Izgubljeni kilogrami mogu lako da se vrate i da se zbog toga osećate još gore nego pre. „Korak po korak“ vas ohrabruje da izmenite neke loše navike i trajno uvedete neke pozitivne promene u svoj život. Taj program je osmišljen da vam pomogne da postanete svesniji važnosti zdravog života i da počnete da razmišljate o tome šta unosite u svoj organizam. To je jednostavan metod koji vam može pomoći da uspostavite kontrolu nad problemima.

Celokupan program počiva na ideji energetskog balansa. Kalorije unesene u organizam po minutu mogu se matematički izračunati, a matematički se može izračunati i koliko je koraka (tj. šetnje) potrebno da bi se potrošio određeni broj kalorija.

VAŽNA NAPOMENA: ne preporučujemo vam korišćenje bilo kakve dijete bez prethodne konsultacije sa lekarom. Nismo odgovorni za neuspeh dijete, njenu moguću štetnost po zdravlje, niti za druge posledice koje njena primena može izazvati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.