Ova dijeta može vas ubiti

Prekomerna telesna težina ili gojaznost definiše se kao stanje u kom postoji prekomerna količina masnog tkiva u apsolutnoj ili relativnoj proporciji sa koštano-mišićnim telesnim sastavom. Prekomerna količina masti obično, ali ne i uvek, rezultuje povećanjem telesne težine.

Učestalost gojaznosti poslednih dekada se dramatično povećava, kako u veoma razvijenim, tako i u nerazvijenim zemljama i zemljama u razvoju. Zbog toga je gojaznost internacionalna epidemija.

Zabrinjavajuće je to što gojaznost nije rezervisana samo za odrasle osobe već je u drastičnom porastu i procenat gojazne dece, tako da statistike ukazuju na to da u SAD-u ima 25% gojazne dece. Osnovni paradoks ovog epidemiološkog problema jeste obilje hrane, restriktivnih dijeta, fitnes klubova i dalji porast procenta gojaznih osoba.

Mada je prekomerna telesna težina udružena sa mnogobrojnim rizicima po zdravlje, mnogi terapijski režimi ostaju bez efekta, ili je efekat kratkotrajan. Zbog toga gojazne osobe sve češće, u potrazi za lekom, pretražijući internet, biraju režim koji je veoma opasan i može ne samo da ugrozi život već i da trajno ošteti pojedine organe.

Jedna od takvih opasnih terapija gojaznosti jeste i uzimanje hormona štitne žlezde radi redukcije telesne težine. Štitna žlezda je organ koji se nalazi na prednjoj strani vrata i sekretuje dva hormona – tiroksin (T4) i trijodtironin (T3), i u veoma je tesnoj vezi sa osnovnim „dirigentom“ za rad mnogih žlezda – hipofizom (mala žlezda koja se nalazi u lobanji).

Hormoni štitne žlezde neophodni su za rad praktično svih ćelija organizma, a u periodu razvoja, neophodni su za funkiju i razvoj ćelija mozga. Organizam funkcioniše na osnovu tačno određene količine ovih hormona, kojih ne sme da bude ni u manjoj ni u većoj količini od one koja je potrebna.

Od pokušaja da se gojaznost leči ovim hormonima odavno se odustalo, jer hormoni u većoj količini od potrebne zaista izazivaju gubitak težine zbog ubrzanog metabolizma, ali i ubrzavaju rad srca, što može dovesti do akutnog infakrta i smrtnog ishoda.

Zbog toga nikako ne treba uzimati hormone štitne žlezde radi redukcije telesne težine! Jedino stanje kada ih treba uzimati jeste smanjena funkcija štitne žlezde – tada se dodaje organizmu ono što mu nedostaje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.