Gojazna deca kasnije imaju srčane probleme

Britanska fondacija za srce upozorava da nezdrave životne navike dece utiču na rizik od srčanih oboljenja u odraslom dobu.
Sveobuhvatan izveštaj je utvrdio da se većina mladih ljudi ne bavi dovoljno fizičkim aktivnostima kako bi očuvala zdravlje, a tek svako peto dete uzima preporučenih pet porcija voća i povrća dnevno.
Dobrotvorna organizacija kaže da ovi i slični životni trendovi doprinose tome da oko trećina dece ima prekomernu težinu ili je gojazna.
Gojaznost
Podaci iz Engleske pokazuju porast procenta gojazne dece: 11% dečaka i 12% devojaka iz 1995. godine prema 17% dečaka i 16% devojaka u 2011.
U Škotskoj je zabeleženo povećanje stopa gojaznosti kod dečaka sa 13% u 1998. na 18% u 2011. godini, dok se procenat za isti period među devojkama povećao sa 13% na 14%. Podaci iz zdravstvene ankete pokazuju porast broja gojaznih dečaka uzrasta oko 11 godina sa 33,2 % u 2007. godini na 35,4% u 2012. Za devojčice, ovaj procenat je povećan sa 30% na 32,4%. Istraživanje je takođe pokazalo da je gojaznost češća kod starije dece u celoj Velikoj Britaniji.
Voće i povrće
Rezultati istraživanja iz 2010. i 2011. godine pokazuju da većina dece u Velikoj Britaniji ne uzima preporučenih 5 ili više porcija voća i povrća dnevno.
Procenat onih koji jedu preporučene količine varira širom zemlje, u rasponu od 20% za uzrast od 5 do 15 godina starosti u Engleskoj do samo 12% u Škotskoj. U Severnoj Irskoj, broj dece od 11 do 16 godina starosti koja jedu preporučene količine voća i povrća svakog dana, iznosi samo 13%.
Iako je procenat dece koja ispunjavaju preporuke za voće i povrće povećan u 2011. godini u odnosu na 2001. godinu, broj dečaka koji ispunjava ove preporuke smanjio se za skoro četvrtinu u periodu između 2009. i 2011. godine, a skoro deset puta za devojčice u istom vremenskom periodu.
Vežbanje
Trenutne preporuke za decu i mlade ljude glase da je potrebno da imaju najmanje 60 minuta (po mogućstvu i više) umerene do snažne fizičke aktivnosti svakog dana. Takođe, deca treba da izbegavaju sedenje u dugim vremenskim periodima.
Veći procenat dečaka nego devojčica ispunjava ove preporuke o fizičkim aktivnostima, a ovaj jaz je veći kako deca odrastaju.
Deca u Velikoj Britaniji provode 2 sata ili više ispred televizora tokom radnih dana u nedelji, što je uglavnom iznad međunarodnih nivoa, sa najvećim procentom od 74% među dečacima uzrasta od 13 godina.
Bolesti srca
Izvršni direktor Britanske fondacije za srce, Sajmon Gilespi, navodi u saopštenju: „Ove brojke predstavljaju upozorenje da su mnoga naša dece izložena smrtnoj opasnosti od razvoja srčanih bolesti u budućnosti, ako nastave da žive na isti način. To je jednostavno neprihvatljivo. Lokalni donosioci odluka u svojim zajednicama treba da identifikuju decu i mlade ljude kao osobe sa najvećim rizikom od lošeg zdravlja i preduzmu korake da im pomognu da poboljšaju način života. Obezbeđivanjem uslova da deca sada razviju zdrave navike, može se izbeći pojava ozbiljnih zdravstvenih problema u budućnosti.“
Ovo je pouka za roditelje širom sveta da povedu računa o ishrani i fizičkim aktivnostima svoje deca, kako bi izbegla gojaznost i, još gore, bolesti srca u kasnijim godinama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.