U trendu

Ima li leka za gojaznost?

Gojaznost je najčešća metabolička bolest današnjice. Etiologija je kompleksna i sastoji se u interakciji različitih genetskih i metaboličkih činilaca, navika u ishrani i činilaca okoline.

Uprkos brojnim nastojanjima u zdravstvenom prosvećivanju stanovništva i inicijativama zdravstvenih ustanova i radnika da se spreči gojaznost – ona je u stalnom porastu.

Mnogobrojne su posledice prekomerne telesne težine na zdravstveno stanje, ali na prvom mestu su bolesti koje predstavljaju najveći rizik za kvalitet života, a to su: degenerativne promene na krvnim sudovima koje uzrokuju povećan krvni pritisak, infarkt mozga ili srca i šećernu bolest.

Metabolički sindrom, a posebno šećerna bolest tipa 2, najčešće su posledica gojaznosti, i to gojaznosti koju karakteriše dominantan trbuh, tzv. androidne gojaznosti.

Gojazne osobe imaju sklonost i ka razvoju malignih bolesti. Kod gojaznih muškaraca češći je karcinom prostate i debelog creva, a kod gojaznih žena karcinom dojke i karcinom endometrijuma (sluzokože materice).

Svakako da se u neželjeni efekat prekomerne telesne težine ubraja i kamen u žučnoj kesici, degenerativne promene na koštano-zglobnom sistemu, hronični pankreatitis i slično.

Veoma je teško redukovati težinu u kratkom vremenskom periodu, što je najčešća želja gojazne osobe. Osnovna mera koja je neophodna radi postizanja povoljnog efekta jeste promena stila života i načina ishrane. Nijedna dijeta koja traje dve nedelje, mesec ili tri meseca ne može da da trajni efekat koji bi ostao ako dođe do gubitka nekoliko kilograma. Režim koji ne oštećuje zdravlje a koji dovodi do gubitka najmanje 500 grama do kilogram nedeljno – ujedno je i najzdraviji režim.

Kada bi se poređale mere za redukciju telesne težine, onda bi to bio sledeći redosled:

  1. dijeta – način ishrane
  2. fizička aktivnost (hodanje, aerobik, 30-60 minuta tri puta nedeljno)
  3. razvoj strategije za promenu stila života
  4. održavanje tri prethodne strategije
  5. upotreba farmakoloških sredstava
  6. hirurške intervencije

Za sada su registrovana dva leka koja pomažu u borbi protiv smanjenja kilograma – orlistat i sibutramin. Međutim, ni jedan lek ne treba uzimati bez prethodnog savetovanja sa nadležnim lekarom i bez prethodnog ispitivanja uzroka gojaznosti.

Opasnost od nekontrolisanog uzimanja leka može da bude daleko veća od koristi!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.