Ove ćelije sprečavaju – gojaznost

Naučnici su pronašli da se pojedine masne ćelije mogu transformisati u ćelije braon masnog tkiva, koje brže sagorevaju kalorije i samim tim dovode do smanjenja u nagomilavanju belog masnog tkiva. Ovo otkriće može da pomogne istraživačima da nađu efikasnu terapiju u lečenju gojaznosti.

Stefan Hercig (Stephan Herzig) iz centra za istraživanje raka u Hajdelbergu u Nemačkoj, vodeći istraživač u ovoj studiji, rekao je da naučnici, koristeći matične ćelije, mogu da proizvedu žute masne ćelije u laboratorijskim uslovima i zatim ih implantiraju u telo, podstičući na taj način sagorevanje kalorija i samim tim smanjujući masno tkivo.

Naučnici iz Nemačke i Švajcarske vršili su eksperimente na miševima i nađeno je da enzim COX-2 podstiče razvoj masnih ćelija, iz kojih se razvija braon masno tkivo umesto belog masnog tkiva, koje se najčešće taloži u predelu struka, stomaka i butina. Braon masno tkivo pomaže novorođenim bebama da održavaju optimalnu telesnu temperaturu, a kod odraslih pomaže u sagorevanju kalorija. Jednom kada se braon masne ćelije aktiviraju niskom tempraturom, kalorije sagorevaju brže nego što se to dešava u belom masnom tkivu. Naučnici su pronašli da je kod miševa koji su proizvodili visoke količine enzima COX-2 sagorevanje kalorija bilo mnogo brže i ti miševi nisu postajali gojazni.

Smatra se da bi oko 50 grama braon masnog tkiva kod odrasle osobe povećalo sagorevanje masti za 20% i samim tim povećalo energiju u organizmu. Trebalo bi da se ta količina braon masnog tkiva, koja nije velika, transplantira osobama koje su gojazne i da im se na taj način pomogne.

1 komentar
  1. Aleksandar

    Ekstrakt zelenog čaja obezbeđuje metaboličku i antioksidativnu podršku sa moćnim polifenolima poznatim kao katehini, koji su već dosta naučno istraženi zbog njihove podrške termogenezi. Termogeneza je topljenje masnoća radi proizvodnje energije u ćelijama našeg tela. Therm takode sadrži prirodan alkaloid iz ekstrakta semena Guarane slican kofeinu, koji pomaže jačanju energetskog nivoa tokom vašeg treninga i napornog dana. Naučne studije pokazuju da zeleni čaj sinergisticki deluje sa prirodnim kofeinom da podrži termogenezu.

Napišite komentar