U trendu

Lekar tvrdi da postoji moćan sastojak koji sagoreva masti i podstiče metabolizam

Gojaznost povećava rizik od opasnih stanja kao što su dijabetes tipa 2, moždani udar i srčana oboljenja, tako da je upravljanje težinom veoma važno. Iako zdrave i dosledne promene u načinu života zaista deluju na gubitak težine, doktor sa Harvarda Vilijam Li je na svom TikTok profilu istakao da postoji jedan sastojak koji vredi dodati ishrani kako bi se proces ubrzao.

„Šta ako vam kažem da verovatno imate moćan sastojak koji sagoreva masti i ubrzava metabolizam u svojoj ostavi? Govorim o cimetu“, rekao je dr Li.

On je istakao da cimet ima više od 20 različitih bioaktivnih supstanci koje mogu uticati na metabolizam.

„Klinička studija iz Indije pokazala je da cimet može poboljšati nivo glukoze u krvi, smanjiti obim struka, pa čak i preokrenuti metabolički sindrom“, navodi on.

Reč je o studiji objavljenoj 2017. godine u časopisu Lipids in Health and Disease, koja je uporedila efekte konzumiranja tri grama cimeta dnevno tokom 16 nedelja sa uzimanjem placeba. Utvrđeno je da učesnici studije kojima je davan cimet na kraju studije gube na težini i imaju niži krvni pritisak, šećer u krvi i holesterol.

„Pozitivni efekti se mogu videti sa samo pola kašičice cimeta dnevno“, zaključio je dr Li.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar