U trendu

Nenaspavana deca postaju gojazna kad porastu

Loše navike u vezi sa spavanjem mogu prouzrokovati mnogo problema. Tokom sna luče se hormoni koji utiču na apetit, glad, metabolizam. Usled nedostatka sna, njihova ravnoteža se može narušiti i dovesti do niza zdravstvenih problema.
Najnovija istraživanja bavila su se uticajem nedovoljnog sna kod dece na povećanu telesnu težinu pa i gojaznost kad odrastu. Kvalitet i dužina sna vašeg deteta mogu imati dugoročne posledice.
Ako pomognete svom detetu da se lepo naspava tokom noći, smanjićete mu rizik od prekomerne težine i gojaznosti kada odraste. Lakše je primorati dete da ode na spavanje na vreme nego ga odvikavati od loše i nezdrave hrane. To, naravno, ne znači da deca koja dobro spavaju mogu jesti lošu i nezdravu hranu.
Deci je potrebno više sna nego odraslima. Deci uzrasta 5-12 godina potrebno je 11-12 sati sna, dok je tinejdžerima potrebno 9-10 sati.
Razlozi zbog kojih deca ostaju budna do kasno
Elektronski mediji – mobilni telefoni, kompjuteri, video igrice. Morate odrediti tačno vreme za odlazak na spavanje.
Nedovoljna fizička aktivnost tokom dana: deca moraju biti aktivna tokom dana i tada su najčešće pospana uveče.
Loša organizacija vremena: vrlo često deca pišu domaće zadatke kasno uveče. Dešava se da su preopterećena obavezama i jednostavno nemaju vremena da ih završavaju.
Navika da se na spavanje odlazi kasno: deca tada imaju potrebu i da spavaju duže shodno svom biološkom satu, ali zbog obaveza u školi ta ravnoteža se narušava.
Nijedan roditelj ne želi da se njegovo dete suočava sa problemima gojaznosti kada odraste. To možete sprečiti trudeći se da svom detetu stvorite i učvrstite navike u vezi sa spavanjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.