Opsesija: vitkost (2)

Pronalaženje prave mere u ishrani nije lak posao, to zavisi ne samo od snage volje već i od apetita, godina, telesne konstitucije i niza drugih faktora. U tim prilikama najbolje je posavetovati se s lekarom i onda, eventualno, pristupiti dijeti ili promenjenom režimu ishrane. Sve dijete u ličnom aranžmanu, zasnovane na principu odricanja od hrane (tj, padanja u nesvest od gladi), uglavnom imaju kratkotrajno dejstvo: izgubljeni kilogrami se ubrzo vrate.
Obuzetost vitkim telom i hiperprodukcija saveta i recepata „kako smršati“ u potpunosti je potisnula probleme osoba koje ne mogu da se ugoje. Ostavljeni na margini, ovi zlosrećnici mogu eventualno da se obrate „Velikom narodnom kuvaru“, gde, gle čuda, postoji nekoliko saveta o tome kako jesti da bi se oslobodilo mršavosti. Svi tekstovi novijeg datuma, uključujući popularne časopise namenjene ženama, forsiraju obrnutu priču: nekako se desilo da su obline ispale iz fokusa.
Štaviše, ovaj američko-evropski model polako, ali sigurno zaposeda i druge kulture, u kojima je ideal (ženske) lepote kudikamo drugačiji. No, čak i ovi poslednji bastioni polako padaju, a slike mršavog ženskog tela postaju univerzalno mesto. Često naveden razlog za brigu o težini jeste – privlačnost za suprotni pol, za koji se, iz nekog razloga, smatra da pada u nesvest kada vidi ispijena lica i nepostojeće telo. Naravno, to je potpuno pogrešno, pošto privlačnost osobe najviše počiva upravo u ličnosti, a ne u merama – barem za prave osobe.
Preterano obraćanje pažnje na sopstvene dimenzije, svakodnevno merenje na vagi, sabiranje kalorija koje se unesu u organizam – sve su to simptomi blago opsesivnog stava, u sprezi s nametnutim kompleksima. Jednostavno, treba se starati o zdravlju tela, a u međuvremenu ga pustiti da jednostavno – bude i ne izlagati ga savremenoj sofisticiranoj verziji mučenja – izgladnjivanju, neumerenom vežbanju i operacijama. Prevelika usmerenost na sliku u ogledalu i stalna borba s kilogramima naposletku može da apsorbuje sav sadržaj života, ne ostavljajući prostor za uživanje i razmišljanje o drugim, bitnijim stvarima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.