Šta smanjuje plodnost?

Treba znati da je veći problem gojaznost žena nego muškaraca, i to zbog plodnosti.

Danas je u svetu više od četvrtine ženske populacije gojazno (indeks telesne mase, BMI – 30 i više), a sve više žena pribegava operaciji smanjenja težine kako bi poboljšale svoju plodnost, dok sve manje odlučuje da smrša prirodnim putem!

Stručnjaci savetuju svim ženama da gubitak težine pokušaju da ostvare kroz zdravu, pravilnu ishranu i više fizičke aktivnosti, ali one i dalje biraju „lakši“ i opasniji put.

Poznato je da žene sa ozbiljnim viškom kilograma imaju problema da zatrudne, kao i veće šanse za komplikacije tokom trudnoće i pobačaj.

Zdravstveni problemi povezani sa gojaznošću kod žena uključuju i dijabetes, visok krvni pritisak, neke vrste raka, a utiču i na dugoročno zdravlje majke i deteta.

Gubitak težine pomoću operacije, kojoj sve više žena pribegava, stručno se naziva bariatrička hirurgija. Ona se inače koristi i primenjuje za najozbiljnije slučajeve gojaznosti.

Najčešće se koriste tri vida operacije:

  • operacija želuca (smanjuje se veličina želuca)
  • operacija oko želuca (smanjuje se digestivni sistem)
  • gastroektomija (smanjuje se ceo stomak)

Efekat svih navedenih operacija je manji unos hrane u organizam i duži osećaj sitosti.

Ove operacije do sada su pokazale poboljšanje plodnosti kod žena i smanjile komplikacije u trudnoći, ali bez obzira na to, stručnjaci upozoravaju da ih treba primeniti samo kada sve druge opcije nisu uspešne.

Kao i bilo koja operacija, i bariatičke operacije nose rizik od komplikacija, s tim što one zahtevaju i značajne promene u načinu života posle operacije, kao i vreme oporavka organizma, što odlaže početak začeća (trudnoće) za 12 do 18 meseci. Razlog za odlaganje je faza mršavljenja u kojoj bi fetus bio ugrožen slabijom ishranom. Zbog svega navedenog, mnoge zemlje ograničavaju navedene operacije, iako za njih vlada veliko interesovanje.

Savet svim ženama koje planiraju porodicu, a imaju problem sa gojaznošću jeste mršavljenje na zdrav način (ishrana i vežbanje), kao i odlazak u savetovalište ili grupe za podršku, koje mogu biti od velike pomoći – tada vidite i čujete žene koje imaju i mnogo veće probleme.

Na kraju stručnjaci širom sveta navode da je ključna stvar da žene treba da čekaju 12 do 18 meseci nakon operacije kako bi zatrudnele i da rizikuju mogućim komplikacijama. Mnogo je bolje fokusirati se na vreme na prevenciju gojaznosti i mršavljenje prirodnim putem.

Čak i one žene koje se operišu nakon normalnog dodatka kilograma u trudnoći, rizikuju negativan uticaj i na lično i na zdravlje bebe u razvoju. Zato se i održavanje kilaže nakon trudnoće operacijom – dovodi u pitanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.