U trendu

Tajna francuske vitkosti

Da li ste znali da u Francuskoj najmanje ljudi umre usled srčanih oboljenja i da Francuskinje dvostruko ređe obolevaju od kancera dojke nego žene iz ostatka sveta? Plus, da među Francuzima i Francuskinjama nema baš mnogo gojaznih (oko osam odsto populacije)? Dobro, reći ćete – valjda ne jedu masno. Ne, nije u tome stvar, pošto je tipična francuska kuhinja bogata masnoćama – od 35% do 40% dnevno unetih kalorija. U čemu je onda tajna?
Francuzi vole hranu. Za njih jedenje nije nužno zlo koje se obavlja u pauzama između značajnijih stvari, niti greh. Oni vole da kuvaju i jelo je za njih pravi mali ritual. Zbog takvog pogleda na hranu, oni, za početak, obraćaju mnogo više pažnje na poreklo namirnica (prirodno uzgojene imaju prednost) i na način pripreme. Francuzi jedu dosta povrća, koje začinjavaju maslinovim uljem, puterom i začinskim biljem, što mu daje odličan ukus. Nasuprot tome, u velikom broju zemalja opsednutih vitkošću smatra se da je bareno i nezačinjeno povrće jedina zdrava mogućnost – mali problem je što je takvo povrće prilično bezukusno, pa niko ne želi da ga jede.
To što Francuzi barenom povrću dodaju maslinovo ulje, puter i jezgrasto voće kao što su badem, lešnik i orah (naravno, ne sve to odjednom), pored poboljšavanja ukusa, ima i dodatni efekat – masnoće brzo zasite, pa nemate potrebu da se prejedete. U redu, zanimljivo zvuči, šta bi trebalo vi da uradite?
Osim u slučaju krajnje nužde, zaboravite na hranu iz kesica i konzervi. Ubacite dosta povrća u svoj jelovnik i kuvajte ga tako da sačuva ukus (to vam neće odneti puno vremena pošto povrće, da bi zadržalo ukus, treba sasvim kratko kuvati). Ukus povrća može dosta da poboljša kratkotrajno prženje u maslinovom ulju ili pečenje u rerni (u vodi, samo da dobije finu hrskavu koricu). Dodajte povrću dosta začina (začini ne sadrže kalorije) i malo badema, lešnika ili nešto slično.
Još jedna dobra ideja jeste da jedete u društvu prijatelja i porodice – većinu žena jednostavno mrzi da kuva samo za sebe. Pokušajte da ne jedete u prolazu i da ne konsumirate grickalice i slatkiše ispred televizora (tada nemate ni najblažu predstavu koliko ste pojele – imate utisak da niste pojele ništa – a salo se slaže). Ukoliko jedete na brzinu, nećete moći da osetite pravi ukus hrane niti da uživate u njoj – osim što lišavate sebe jednog lepog zadovoljstva, povećavate i šansu da se prejedete i da dobijete stomačne tegobe.
Uživajte u hrani!

Napišite komentar