U trendu

Vitki sa 50 godina

Sa 50 godina postaje muka živa održati liniju, naročito ravan stomak; čak i mršave pedesetogodišnjakinje često imaju stomačić i ne mogu, pa ne mogu, da ga se otarase. U pedesetim je veliki problem opuštenost mišića i vezivnog tkiva, a problemi s varenjem lakše nego ikad dovode do nadimanja stomaka. Da li to znači da je bitka za ravan stomak nakon pedesete izgubljena? Ne – nije lako, ali je daleko od neizvodljivog.

Zbog prirodne sklonosti mišića da se u ovim godinama opuste, potrebno ih je vrlo redovno trenirati. Ne brinite, to ne znači da morate tri sata dnevno da provodite znojeći se u teretani. Potrebno je da šetate pre doručka makar 30 minuta, i to svakog dana. Posle toga, uradite sledeću vežbu za zatezanje bokova: lezite na leđa, savijte noge, leva ruka i desna noga neka se dodiruju, ruku pomerajte ka spoljnom delu butine. Vežbu ponovite 15 puta, pa promenite ruku i nogu.

U pedesetim cirkulacija postaje sve lošija – zbog usporenog stvaranja hormona, i prokrvljenost postaje sve slabija. Nabavite specijalnu masku za stomak, nanesite je, stomak obavijte folijom i ostavite da stoji 30 minuta. Posle toga stomak isperite toplom vodom.

Lako se može desiti da vam stres pojačava stvaranje masnih naslaga, a ako još i brzo jedete, varenje će vam biti otežano, što dovodi do nadimanja stomaka. Ukoliko niste preosetljivi na kofein, varenje možete pospešiti kafom, mada ne bi trebalo da uzimate više od četiri šoljice dnevno. Koliko god je moguće, izbegavajte sve proizvode od belog brašna, jer ono usporava varenje (da i ne spominjemo haos koji napravi sa šećerom u krvi).

Zadržati ravan stomak i nakon pedesete nije nimalo lak zadatak, ali ako vam je dovoljno stalo i dovoljno ste uporni, i to možete izvesti. Uz dovoljno truda, čak i bez skupih preparata i/ili stručnjaka koji se brinu o vama, ravan stomak nije privilegija devojčica i devojaka – možete ga imati i vi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.