U trendu

Kako protiv hladnoće?

Zbog hladnog vremena i niskih temperatura, u Engleskoj je izdato upozorenje trećeg stepena na hladno vreme.
Meteorolozi predviđaju izuzetno hladno vreme, sa dosta leda i snežnih padavina i u narednim nedeljama, što može povećati rizike od pogoršanja zdravstvenog stanja kod osetljivih pacijenata.
Opasnosti po zdravlje
Zima može biti opasna po starije ljude. Mnogi veruju da je jedini rizik to što se po zimskom vremenu možete razboleti, ali rizici su zapravo mnogo veći.
Niske temperature povećavaju pritisak, što dovodi do povećanja rizika od srčanog udara i šloga.
Sa niskim temperaturama takođe se povećava verovatnoća za dobijanje gripa i teže oporavljanje od njega, kao i od drugih respiratornih problema.
Profesorka Seli Dejvis kaže da je u toku naleta hladnog vremena, kod starijih i onih koji imaju zdravstvene probleme kao što su problemi sa srcem i krvnim sudovima ili respiratorni problemi, veća verovatnoća da se razbole.
Zvaničnici upozoravaju da svake godine u Engleskoj umre oko 25.000 ljudi u toku zime od nepoveljnih efekata hladnog vremena.
Saveti
Seli preporučuje: "Ako izlazite napolje, proverite kakvo je vreme i lepo se utoplite. Hladno vreme čini i da se putevi zamrznu, tako da morate voditi računa da se ne okliznete ili padnete."
"Ako ostajete kod kuće, navucite zavese i zapušite rupe iz kojih vam duva, pijte dosta toplih napitaka i oblačite više tanjih slojeva odeće."
Stručnjaci preporučuju da oblačite slojeve odeće koji su vuneni, pamučni ili od flisa. Kažu da se velika količina toplote gubi kroz vrat i glavu, pa ako vam je i unutra hladno, slobodno stavite kapu ili šal. Potrudite de da vam tempretatura u sobi preko noći bude iznad 18 stepeni. Nosite tople pidžame i deblji veš, čarape u krevetu, pa čak i kapu.
Ako sedite u prostorijama koje su prohladne, stavite šal oko vrata ili se pokrijte ćebetom i podignite noge, jer je bliže podu uvek hladnije.
Napravite zalihe
Poželjno je zimi ili uoči najavljenih hladnih talasa (ledenih dana) napraviti zalihe potrepština koje ćete držati kod kuće:

  • lekovi za prehladu i grip, kao i lekovi koji se redovno uzimaju
  • konzervirano povrće i voće, pirinač i pasta
  • so ili pesak za zaleđeno stepenište i prilaze

Ove zalihe će vam omogućiti da ne izlazite iz kuće kada nije neophodno i kada je napolju pravo nevreme.
Iz našeg ugla
Savete su dali engleski stručnjaci, ali su oni univerzalni pa i nama mogu pomoći kada su zimski dani natprosečno hladni, a snežne padavine obilne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.