U trendu

Kako sprečiti grip školske dece?

Decembar je uobičajeno vreme za pojavu većeg broja obolelih od gripa i akutnih respiratornih infekcija sličnih gripu. U Republici Srbiji tako je i ove godine Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” vrši nadzor nad oboljenjima sličnim gripu i akutnim respiratornim infekcijama od kraja jeseni pa do sredine proleća.

Ove godine zabeležen je nešto veći broj obolelih od respiratornih bolesti sličnih gripu u odnosu na predhodnu godinu u ovo vreme, i to od podtipa virusa A (H3).

Prema zvaničnim saopštenjima, ocenjuje se da postoji nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa. Najviša stopa obolelih beleži se kod dece do 4 godine starosti.

Da li vam se čini da se vaše dete često razboljeva?

Uobičajeno je da deca (u vrtićima i školama) realativno često dobijaju virusne infekcije. Jedan od razloga – imuni sistem deteta još se nije razvio. Možemo reći da se imuni sistem vašeg deteta u tom dobu stavlja na probu.

Logično je i da se među decom koja se kreću i borave u velikim grupama lako šire virusi i bakterije koje izazivaju bolesti.

Kako se infekcije šire?

Mnoge bolesti u detinjstvu, pa i grip, uzrokovane su virusima.

Sve što je potrebno jeste da sa jednog deteta koje je bolesno virus pređe na drugo dete – onda je infekcija verovatna.

Zamislimo uobičajeni scenario – dete koje ima prehladu ili grip kašlje ili kija u učionici. Deca sede u blizini i udišu zaražene kapljice, pa se infekcija širi. Da li će se dete razboleti – zavisi od mnogo faktora: da li je virus infektivan, da li je količina virusa velika, da li dete primenjuje ličnu higijenu, da li je dete otporno, kakav je imuni sitem deteta…

Ako neko dete npr. ima proliv i koristi toalet, a vraća se u učionicu ne opravši svoje ruke – bolest koju izazivaju bakterije širi se preko bilo čega što je bolesno dete dodinulo ili je pipnulo (npr. ruku drugog deteta), a onda deca stave prste u usta i „ubace“ bakterije u organizam.

Zašto često prati ruke?

Često pranje ruku jedan je od najjednostavnijih i najefikasnijih načina da deca ostanu zdrava u školi. Podsetite svoje dete da opere svoje ruke pre jela i posle upotrebe toaleta, posle duvanje svog nosa ili posle igranja napolju.

Čestim pranjem ruku speru se bakterije i virusi, tako da je onda mnogo manja mogućnost da infekcija uđe u usta, nos i pluća.

Drugi školski zdravstveni saveti

Pored čestog pranja ruku, podstičite dete da prati ove savete:

Koristiti sredstva za dezinfekciju ruku. Dajte detetu sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola da drži u svom stolu ili rancu. Podsetite dete da obriše ovim ili opera ruke pre uzimanja grickalica ili pre ručka (doručka, užine) i posle korišćenja računara, olovke, česme ili drugih predmeta koje su koristila druga deca. Ako ima mogućnosti, dobro bi bilo da u učionici ima zajedničkih sredstava za dezinfekciju ili vlažnih maramica.

Pokrijte usta i nos kada kašljete ili kijate. Dajte detetu paketić maramica (ubrusa, salveta) kako bi ih držalo u svom stolu ili rancu. Podstaknite dete da kašlje ili kija u maramicu, a posle toga baci maramicu u smeće i opere svoje ruke ili koristi sredstvo za dezinfekciju ruku. Ako nije moguće postići da kine u maramicu, i rukav je dobar – jer se infekcija manje širi.

Držite ruke dalje od očiju i od usta. Podsetite dete da na rukama ima dosta klica, pa dodirivanjem očiju, usta i nosa klice unosimo u organizam.

Ne delite flašice za vodu, čaše, hranu ili druge lične stvari. Naučite dete jednostavnim pravilima: “Što si stavljao u usta – ne daj drugome, a ne stavljaj u usta ono što je već neko koristio.“

Takođe, pomognite detetu da izbegava svakoga ko ima infekciju. Blizak kontakt sa prijateljem koji je zarazan – za vreme igre ili spavanja zajedno u sobi (u vašoj kući ili kod njega) može da dovede do bolesti vašeg deteta. Važi i obrnuto: ako je vaše dete bolesno, ne treba da prenese infekciju drugima.

Opšta pravila za zdravlje i imunitet

Veoma je važno da dete jede zdravu hranu, da se redovno hrani, da puno spava i da se redovno vakciniše (uključujući i godišnje vakcine protiv gripa).

Da bi se sprečilo širenje bolesti u kući, koristite iste savete za celu porodicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar