Novi virus gripa

Novi virus gripa sa oznakom A (H1N1) pojavio se početkom 2009. godine u Meksiku, zatim u SAD, da bi se za nekoliko meseci proširio po ostalim zemljama sveta.
Na osnovu saopštenja Ministarstva zdravlja Republike Srbije, iznosimo bitne informacije, kako bi se sprečila veća pandemija i smanjile komplikacije u slučaju inficiranja ovim virusom.
O gripu
Grip izazavan virusom A (H1N1) spada u respiratorne zarazne bolesti izazvane humanim virusom influence. Zaraznost je najveća odmah po nastanku simptoma bolesti, a traje oko 5 dana kod odraslih i 7 dana kod dece.
Grip se prenosi direktnim kontaktom sa obolelim, putem kapljica nastalih kijanjem ili kašljanjem. Drugi način prenošenja je preko ruku koje su poprskane inficiranim kapljicama, ili kad se kapljice nalaze na predmetu koji koristimo.
Individualni rizik od smrtnosti usled obolevanja od novog virusa nije veliki, naročito ako se odmah uoči i leči, što je veoma ohrabrujuće.
Grip je sličan svakom sezonskom gripu, ali je nepovoljna okolnost da su virusi ovog gripa otporni na više temperature, pa se lako prenose i u toku leta, a pretpostavka je da u toku jeseni i zime može biti još više obolelih.
Savremeni način života i putovanja (avioni i ostala saobraćajna sredstva) pogoduju brzom širenju bolesti.
Simptomi
Osnovni i početni simptomi gripa su:

 • povišena telesna temperatura (38 stepeni) u trajanju od nekoliko dana
 • problemi sa disanjem praćeni kašljanjem
 • kijanje, zapušen nos i curenje iz nosa
 • bolovi u mišićima

Preventiva za odrasle
Preporuka zdravstvenih službi u Srbiji je da građani povećaju higijenu ruku i disajnih puteva.
Treba takođe izbegavati javne skupove, a naročito gužve (savet je da se drži odstojanje od najmanje jedan metar od drugih osoba). Izbegavati rukovanje, grljenje (naročito ljubljenje) i društvo sa ljudima na javnim skupovima.
Najvažnija je higijena ruku i njihovo pranje u trajanju od bar 20 sekundi, kao i da građani prilikom kašlja izbegavaju zaštitu rukom, već da to rade papirnim maramicama ili sebi u rame ili odelo. Posle kašljanja i kijanja, papirnu maramicu treba odmah nakon upotrebe baciti (u zatvorenu kantu), a ruke oprati tekućom vodom i sapunom.
Pored higijene ruku, provetravanje prostorija u kojima se boravi spada u najefikasnije mere prevencije i suzbijanja gripa.
Ostanite u kući ukoliko ste bolesni i smanjite kontakte sa svojim bližnjima.
Preventiva kod dece

 • Ne idite sa decom na javne skupove sa velikom gužvom.
 • Ne dozvolite deci da se rukuju, grle i ljube sa svima redom.
 • Povećajte higijenu disajnih organa dece.
 • Često pranje ruku vodom i sapunom i sušenje ubrusom za jednokratnu upotrebu.
 • Vodite računa o higijeni dečjih igračaka.
 • Vodite računa o higijeni dece kada odlaze u obdanište ili u park da se igraju.
 • Pokrivanje nosa i usta maramicom dok se kašlje i kija.
 • Ne vodite decu kod rođaka ili ljudi koji su bolesni (sa povišenom temperaturom).
 • Ukoliko primetite simptome povećane temperature ili kašlja, obratite se lekaru i ne šaljite dete u obdanište ili školu.

Preporuka za putnike koji su došli iz zemalja sa više obolelih
Najveći broj obolelih je u: Meksiku, SAD, Kanadi, Argentini, Australiji i najrazvijenijim zemljama Evrope. Osobama koje borave u zemljama u kojima ima slučajeva obolelih od novog virusa gripa A (H1N1) preporučuje se da prate i sprovode uputstva i mere koje donose zdravstvene vlasti tih država.
Putnici u međunarodnom saobraćaju koji se vraćaju iz tih zemalja, ili su bili u kontaktu sa osobama koje su na bilo koji način bile izložene infekciji – treba da prate svoje zdravstveno stanje. Ukoliko se u toku sedam dana od povratka javi povišena temperatura, iznad 38 stepeni, praćena tegobama organa za disanje, neophodno je da se jave telefonom nadležnom institutu ili zavodu za javno zdravlje na teritoriji svog prebivališta, gde će dobiti sva potrebna uputstva.
Za one koji treba da putuju preporučuje se da pre odlaska: pripreme termometar, sredstvo za dezinfekciju ruku, hiruršku masku i rukavice (za jednokaratnu upotrebu), ako imaju kontakte sa obolelima, i alkoholne maramice za higijenu ruku.
Preporuka građanima
Najbolji savet za građane jeste da nastave sa uobičajenim aktivnostima, da povećaju mere lične higijene (ruku i disajnih puteva) i da se i dalje informišu.
Ukoliko ozbiljno sumnjate da imate grip, smanjite kontakte sa rodbinom, a pre odlaska lekaru obavestite ga da sumnjate na grip, kako bi se on i osoblje pripremili za prevenciju.
Ukoliko je neko od poznanika ili rodbine bolestan (kašalj ili povišena temperatura), nemojte ići u posetu dok je bolestan.
Lečenje
Lečenje verovatnih i potvrđenih slučajeva oboljenja obavlja se u bolničkim uslovima. Ukoliko se proceni da nema većih opasnosti, pacijenti se upućuju na kućno lečenje. Za lečenje obolelih ima dovoljno vakcina. Uz rano otpočinjanje lečenja, vakcinu, antibiotike i vitamine – bolest se relativno lako leči, bez većih komplikacija.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.