U trendu

Sezona gripa – pitanja i odgovori

Prema procenama zdravstvenih stručnjaka, sezona gripa 2013/2014. već je počela, ali u veoma blagom obliku. Značajniji broj obolelih očekuje se u decembru.
Zato koristimo priliku da na vreme podsetimo čitaoce na neke činjenice o gripu.
Koji je najbolji način da se duva nos?
Ne duvajte nos odjednom kroz obe nozdrve, već zatvorite jednu nozdrvu i lagano duvajte kroz nos, a zatim ponovite postupak sa drugom nozdrvom.
Objašnjenje
Snažno duvanje kroz nos ne samo da može da dovede do bola u uvetu već može da natera sluz nazad u otvore sinusa. Za ublažavanje tegoba koje izaziva zapušen nos, pritisnite prstom preko jedne nozdrve, a zatim nežno duvajte kroz nos. Postupak ponovite i sa drugom nozdrvom. Kapi za nos mogu da pomognu kada je nos jako začepljen kako bi se smanjio bol u sinusima.
Da li visoke doze vitamina C mogu da pomognu prilikom velike hladnoće?
Vitamin C ne štiti od hladnoće i prehlade.
Objašnjenje
Vitamina C neće pomoći da se izbegne hladnoća, ali istraživanja ukazuju na to da može da pomogne da grip i prehlada traju kraće. Previše vitaminskih dodataka nakon dužeg vremena korišćenja može dovesti do dijareje i grčeva u stomaku. Osobe sa kamenom u bubregu treba da razgovaraju sa svojim lekarom pre uzimanja vitamina C.
Da li tokom gripa, prehlade i groznice treba gladovati?
Izgladnjivanje nikada ne deluje dobro na organizam. Da bi se vaš imuni sistem uspešno borio protiv prehlade ili gripa, važno je da se pravilno hranite, čak i kada ste bolesni. Obično bolesne osobe nemaju apetit i nisu gladne, ali je nužno da jedu bar nešto (supice, čorbice, voće…), jer će im to pomoći da se oporave. U međuvremenu treba piti dosta tečnosti, jer se tečnost gubi kašljanjem, kijanjem, visokom temperaturom, groznicom i znojenjem.
Vežbanje može pomoći da se izbegne grip?
Redovno vežbanje i kondicija čuvaju vaš imuni i mogu vam pomoći da u nekim slučajevima izbegnete grip. Pomažu čak da bolest traje kraće kada ste bolesni. Ne treba preterivati sa napornim vežbanjem kada imate prehladu. Ako imate simptome gripa – groznicu, bolove u telu i glavobolju – onda će vam odmor u krevetu pomoći da ozdravite. Nakon bolesti, razgovarajte sa svojim lekarom kada da započnete novi program vežbi.
Šta pomaže protiv suvog kašlja?
Za smanjenje suvog kašlja pomažu: sirupi za smirenje, vlažan vazduh, topao vazduh, topao čaj, ispiranje usta i grgoljenje slanom ili toplom vodom.
Objašnjenje
Suvi kašalj može biti jedan od najgorih simptoma prehlade ili gripa, ali, srećom, postoji mnogo načina da se smiri. Lekovi i razni sirupi mogu pomoći da se suzbije kašalj. Udisanje vlažnog vazduha (kamilica, bosiljak ili slana voda) daje preko potrebnu vlagu grlu, tako da nema grebanja i iritacije. Ispiranje toplom slanom vodom može pomoći da se smanji upala i bol u grlu.
Postoji li lek koji može da skrati grip?
Ako lekove uzmete dovoljno rano (antivirusne lekove), možete smanjiti i skratiti simptome za dan ili dva. Lekovi takođe mogu da pomognu da se smanje komplikacije od gripa kao što je upala pluća. To je posebno važno za osobe sa povećanim rizikom, kao što su srčani i plućni hronični bolesnici, osobe starije od 65 godina ili rekovalescenti sa oslabljenim imunim sistemom.
Koliko dana zaredom možete da koristite lekove protiv zapušenog nosa u vidu spreja za nos?
Tačan odgovor je tri dana, jer sprejevi mogu da smanje otok u početku, ali ako ih koristite duže od tri dana, otok će se ponovo javiti.
Šta može da vam pomogne da ublažite simptome prehlade i gripa?
Topli čaj i supa pomoći će vam da povratite snagu kada ste bolesni i olakšaće vam simptome. Pare iz čaja ili supe pomažu da se opuste nazalni kanali. Topla tečnost vam vraća hidrataciju i ublažava bol u grlu. Neka istraživanja pokazuju da pileća supa može čak da smanji upale.
Šta raditi prilikom visoke temperature?
Mlaka kupka ili sunđer za kupanje mogu da pomognu da se smanji groznica kad imate grip ili ste prehlađeni. Takođe, možete smanjiti temperaturu ispijanjem mlakih napitaka, uklanjanjem suvišne odeće i uzimajući lekova za smanjenje temperature. Pročitajte uputstvo na lekovima kako biste bili sigurni da deluju protiv povišene temperature. Ako se visoka temperatura ne smanjuje ni posle dva sata od tretmana, ili ako je čas ima čas nema duže od dva dana, pozovite svog lekara.
Upozorenja
Pozovite svog lekara ako ste bolesni, a imate simptome:

  • sluz iz nosa je zelena
  • lice vas boli sa jedne strane
  • posle poboljšanja od dan-dva, simptomi se ponovo pogoršavaju

Vaš grip je zarazan?
Možete da budete zarazni i pre nego što znate da grip imate.
Možete da budete zarazni dan pre prvih simptoma i ostati zarazni čak do pet dana posle.
Deca mogu prenositi grip nedelju dana ili duže.
Ostanite kući (sa posla ili iz škole) najmanje 24 sata nakon pojave groznice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.