Slabiji pol?

Klinička studija obavljena na Univerzitetu Kembridž (Cambridge University) u Engleskoj zaključila je da muškarci imaju slabiji imuni sistem od žena i da imaju jače simptome kada nazebu ili obole od gripa.

Dr Olivier Restif, vodeći istraživač u ovoj studiji, smatra da su kod muškaraca razvijenije druge karakteristike na uštrb imuniteta. Te druge karakteristike odnose se prvenstveno na energiju koju potroše na zavođenje suprotnog pola i čuvanje partnerke samo za sebe. Ova studija je vrlo ozbiljna i smatra se da će jednog dana dovesti do lečenja raznih oboljenja i infekcija koje će biti specifične za pol obolelog.  Istraživanje je rađeno u saradnji sa zoologom Vilijamom Amosom (William Amos) tako što je korišćen evolucioni model uz primenu matematičkih formula.

S obzirom na to da je predak muškarca bio lovac, to znači da se više kretao po različitim prostorima i samim tim više bio izložen mogućnosti infekcije. Shodno principima evolucije, očekivalo se da će se povećati imunitet kod tih osoba i da će biti sposobne da se suprotstave različitim bolestima i infekcijama. Međutim, to se ne dešava kod muškaraca u realnom životu: kada se muškarci potrude da zavedu osobu za koju su zainteresovani, oni moraju da ulože veliki napor koji zahteva dodatnu energiju u tom pravcu i ljudsko telo postaje oslabljeno za odbranu od infekcije.

Paradoksalno je da to daje prednost osobama koje imaju slabiji imuni sistem, jer te osobe na kraju uspevaju da na sebe skrenu pažnju osobe za koju su zainteresovani.

Ukoliko se upotrebi sva energija za jačanje imunog sistema, moguće je da nećete imati energiju da privučete određenu osobu, što može da smanji uspeh za reprodukciju.

David Begun, profesor antropologije Univerziteta u Torontu, smatra da žene imaju bolji i jači imuni sistem zato što su predodređene da rađaju i da gaje decu. Najsigurniji način da se dobije prehlada jeste da se bude u kontaktu sa decom, a to je glavna uloga žene tokom evolucije. Biti konstantno izložen virusima i bakterijama koje deca donose kući čini ženu uspešnijom u savladavanju bolesti sa umereno izraženim simptomima.

Autori smatraju da će jednog dana postojati posebni lekovi za nju i lekovi za njega u lečenju istih bolesti. Međutim, do tada treba još sačekati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.