Svinjski grip je manje opasan nego što se mislilo

Britanski zvaničnici su došli do zaključka da je svinjski grip daleko manje opasan nego što se prvobitno mislilo. Našli su da je oko 100 puta manje smrtonosan nego takozvana španska groznica, koja je harala 1918. godine.
Da bi ustanovilo koliko je smrtonosan virus svinjskog gripa (H1N1), Ministarstvo zdravlja Velike Britanije pratilo je sve pacijente obolele od svinjskog gripa koji su bili hospitalizovani u periodu od jula do novembra 2009. godine. Ustanovili su da je na svakih sto hiljada inficiranih osoba, 26 umrlo, što je oko sto puta manje smrtnosti nego od španske groznice 1918. godine koja je usmrtila 50 miliona ljudi širom sveta. Takođe, svinjski grip je oko deset puta manje smrtonosan od epidemije gripa koja je bila 1957. i 1968. godine.
Pre nekoliko dana, i američki naučnici došli su do sličnih rezultata, analizirajući svoje obolele i inficirane osobe i zaključili da je ova epidemija jedna od najblažih. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti ustanovio je da je smrtnost od svinjskog gripa niža nego smrtnost od sezonskog gripa.
Britanski naučnici su izjavili da se broj obolelih od svinjskog gripa prepolovio prošle nedelje i da iznosi oko 11.000 novih slučajeva. Međutim, virus H1N1 može da mutira u opasnije forme i samim tim izazove opasniju formu bolesti.
Vest je objavljena u Britanskom medicinskom časopisu (British Medical Journal – BMJ) 10. decembra 2009.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.