U trendu

Vakcina u trudnoći?

Veliki broj trudnica interesuje kakav je uticaj bilo koje vakcine, pa i sezonske vakcine protiv gripa, na nju, fetus ili još nerođenu bebu.

Postoji uverenje da trudnice nikako ne treba vakcinisati protiv gripa jer to može štetiti bebi. Međutim, novo istraživanje pokazuje suprotno. Treba se vakcinisati i time zaštititi i sebe i bebu. Prema istraživanju, bebe mlađe od 6 meseci čije su majke vakcinisane od gripa, imale su od 70% do 80% manje šanse za grip u odnosu na bebe čije majke nisu vakcinisane.

Istraživanje navodi da su bebe mlađe od 6 meseci premale za vakcinu protiv gripa, pa se imunizacijom trudnica obezbeđuje imunitet bebe preko placente, a i sama trudnica ostaje zaštićena.

Dodatni razlog za vakcinaciju jeste i taj što trudnoća izaziva promene kod žena, što ih čini osetljivijim na grip i moguće komplikacije od gripa.

Imuni sistem bebe mlađih od 6 meseci ne može reagovati na vakcinu i razviti dovoljno zaštitnih antitela, dok kod beba starijih od 6 meseci organizam može reagovati na vakcinu i razviti zaštitna antitela. Sa druge strane, bebe se osetljivije na infekcije i lako mogu biti inficirane virusom gripa ako nisu vakcinisane.

Za potrebe istraživanja pregledani su podaci 245.000 trudnica i 249.000 beba u periodu od 9 godina (2005-2014). Zanimljivo je da se od ovog broja samo 10% trudnica vakcinisalo protiv gripa. Uverenja o štetnosti vakcine kao i zablude o njenoj neefikasnosti bile su glavni razlog ovakvog stanja.

Od 2014. godine do danas ginekolozi i akušeri preporučuju trudnicama vakcinaciju od gripa u bilo kom tromesečju trudnoće. Doskorašnji najnoviji pokazatelji su da je 97% potvrđenih slučajeva gripa bilo kod beba čije majke nisu vakcinisane protiv gripa u trudnoći.

Vakcinacija trudnice obezbeđuje pasivni imunitet za bebu, što u slučaju novorođončadi može biti ključno u toku sezone gripa. Ukoliko majka-trudnica nije vakcinacinisana, rizikuje se grip za bebu, čije lečenje tada najčešće zahteva hospitalizaciju.

Istraživači apeluju na sve trudnice da se vakcinišu protiv gripa i time zaštite i sebe i bebu od nepotrebnog rizika i komplikacija.

Ipak vam savetujemo da se posavetujete sa svojim ginekologom o tome da li na osnovu vašeg celokupnog zdravstvenog stanja treba da se vakcinišete i kada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.