Svinjski grip opasan za trudnice

Trudnice obolele od svinjskog gripa razviće mnogo ozbiljniju formu bolesti nego ostala populacija koja je obolela od ove bolesti. Američki eksperti za svinjski grip iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (US Centers for Disease Control and Prevention) izdali su uputstvo u kome zahtevaju da se trudnice prilikom pojave bolesti što pre vakcinišu zbog visokog rizika od komplikacija i smrtnog ishoda. Trudnice obolele od ovog gripa biće četiri puta češće hospitalizovane od ostalih koji su oboleli.

I kanadski istraživači došli su do zaključka da će trudnice mnogo češće razviti komplikacije i biti hospitalizovane nego ostali koji su oboleli. S druge strane, trudnice neće češće obolevati od ove bolesti u poređenju sa ostalima koji su izloženi ovom virusu.

Dr Keli Marfi (dr Kellie Murphy) iz bolnice „Mount Sinai“ u Torontu rekla je da je njihova bolnica prihvatila preporuku da se trudnice koje pokazuju prve simptome svinjskog gripa odmah podvrgnu terapiji lekom Tamiflu koji deluje protiv različitih virusa.

Prvi simptomi kod trudnica na koje treba da se obrati pažnja: povišena telesna temperatura, preko 37,8 stepeni Celzijusa, kijavica, bol u grlu, umor i bolovi u mišićima. Lek koji deluje protiv virusa mora se dati u toku prvih 48 sati od nastanka gorepomenutih simptoma.

Trudnice treba da budu prve koje će primiti vakcinu protiv svinjskog gripa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.