Vodič za roditelje: šta kada deca imaju grip?

Evo jedne vrste vodiča za roditelje… Šta da rade kada je dete prehlađeno, ima grip ili visoku temperaturu:

Kako možete da tretirate prehladu svog deteta?

Naučite kako i koje lekove bez recepta smete dati detetu ako je potrebno za olakšanje povišene temperature, curenje iz nosa, kijavice, kašlja, bolova u grlu ili drugih čestih simptoma prehlade.

Šta da radim ako moje dete ima visoku temperaturu?

Potrebno je hitno tražiti medicinske savete ako dete mlađe od tri meseca ima temperaturu od 38 °C ili veću. Ako je dete između 3 i 6 meseci starosti, hitno potražite medicinsku pomoć ako je temperatura veća od 39 °C.

Pazite na druge znake bolesti i potražite pomoć ako ste zabrinuti ili ako dete ima groznicu više od 5 dana.

U drugim situacijama, obično je bezbedno koristiti paracetamol za decu ili ibruprofen, koji su dostupni u vidu sirupa ili tableta za decu. Nikada ne dajte detetu mlađem od 16 godina aspirin. To predstavlja rizik od Reieovog sindroma, retke ali ozbiljne bolesti koja pogađa jetru i mozak.

Šta još mogu učiniti za smanjenje temperature deteta?

Obucite svoje dete lagano i ne gomilajte ćebad pri pokrivanju. Držite prostor na temperaturi oko 18 °C. Pazite na znake dehidratacije i uverite se da dete pije puno tečnosti. Tražite medicinsku pomoć odmah ako vaše dete ima suva usta ili jezik, nedovoljno jede ili nedovoljno mokri. Za starije dete, odmah potražite medicinsku pomoć ako se pojavi dehidratacija, nije dovoljno uriniralo, ne pije tečnost ili ne deluje uobičajeno.

Kada treba da tražim lekarski savet?

Pored visoke temperature i dehidratacije, znajte kada da potražite i medicinsku pomoć. Tražite hitan medicinski savet ako je vaše dete mlađe od 12 meseci i mislite da ima grip; ako ne pije dovoljno tečnosti i neredovno mokri; ili ako je groznica trajala 5 dana ili više. Tražite hitan medicinski savet ili idite pravo na odeljenje hitne pomoći ako vaše dete ima problema sa disanjem, izgleda vrlo bolesno, odbija da jede ili pije, ima osip ili ako ste zabrinuti zbog celokupnog stanja.

Hoće li pileća supa zaista pomoći mom detetu kod gripa?

To je moguće. Neke studije ukazuju na to da pileća supa može pomoći u smanjenju upale. Ako ništa drugo, topla supa pomaže pri disanju a vitamini i minerali iz supe su hranljivi i mogu pomoći u sprečavanju dehidratacije. Pružite detetu i mnogo drugih tečnosti, kao što su voda, mleko ili rastvor elektrolita.

Ostali kućni lekovi mogu pomoći: udahnuti paru sa vrućim tušem – jedna vrsta inhalacije (vodite računa da izbegnete opekotine), ili rastvor slane vode u nosu.

Šta olakšava bol u grlu i kašalj?

Većina bolesti sličnih gripu ili prehladi traje oko četiri do pet dana. Topla limunada zaslađena medom, za decu preko jedne godine, može pomoći u ublažavanju kašlja.

Takođe, probajte jednu kašičicu meda kako biste olakšali bol u grlu kod dece starije od jedne godine.

Za decu od šest i više godina, tvrde bombone-tablete protiv bolova u grlu sa anestetikom mogu pomoći u smanjenju bolova. Ne dajte tablete maloj deci jer su riziku od gušenja.

Malo tople slane vode u nosu iili za ispiranje grla može pomoći.

Bakterijski tonzilitis (streptokoke u grlu) dolazi iznenada i možda nije praćen simptomima prehlade. Tražite lekarski savet ako sumnjate na bakterijski tonzilitis – da biste videli da li su vašem detetu potrebni antibiotici.

Tople obloge

Tople, ne vruće, obloge (krpu) nežno stavite na grudi i leđa kako bi se smirili simptomi prehlade kod beba i dece. Nemojte ih nanositi na nozdrve kako biste izbegli bol i probleme sa disanjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.