U trendu

Dobro otvorite oči: Kako bez greške prepoznati pokvareno meso (video)

Kod kupovine mesa treba se uzdati i u oči i u njuh – kako vas trgovci ne bi nasamarili i podvalili vam staro meso. A kod jedne vrste mesa prevare su najčešće.

Danas je teško biti siguran u činjenicu da je meso, samo zato što se prodaje u marketu ili mesari, prošlo „zakonske propise“, da je ono ujedno i sveže, odnosno da nije pokvareno.

Kontrole kvalitete postoje, ali nisu detaljne te je puno „crnih rupa“ u regulativama koje često omogućavaju da se staro meso iz uvoza bez problema plasira na tržište, bez da se to smatra obmanjivanjem kupaca.

Prvi korak je svakako pogledati deklaraciju na mesu, ako je ima na pakovanju (u marketima je obavezna za razliku od mesara). Svakako je mnogo sigurnije uzeti meso domaće proizvodnje, koje je neretko skuplje, ali s dobrim razlogom – manje su šanse da je staro, prenosi 24sata.hr.

Kontrola boje i mirisa

Ovo je osnovni test koji može otkriti da li je meso pokvareno, bez obzira na rok trajanja koji nije prošao. Na umu treba imati normalne boje mesa – meso živine ima od plavičasto bele do žućkaste boje. U savršenim uslovima, svinjetina treba da ima roze-sivkastu boju. Kod pregledavanja piletine obratite pažnju na delove oko kosti – oni ne smiju da budu tamniji, a grudna kost bi trebalo da bude savitljiva.

Većina ljudi povezuje meso s jarko crvenom bojom, koja nije njegova prirodna boja već rezultat izlaganja vazduhu. Ako je mleveno meso vakuumirano, njegova boja bi trebalo da bude ljubičasto crvenkasta, dok tamnije boje govore o tome da je reč o starijoj životinji – premda to ne znači da je meso pokvareno. Uopšteno gledajući, crvena boja mesa se povezuje s tim da je meso starije.

Junetina je pak prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa treba da bude prošaran tankim, a ne širokim žilicama – dok žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija.

Primetite li na junetini sivkaste ili crne delove – ne kupujte meso.

Kod mlevenog mesa je mogućnost prevare najveća – pa je najbolje tražiti da ga samelju pred vama.

Kod jagnjetine meso treba da bude svetlo ružičaste boje, po teksturi čvrsto kao i junetina. Treba se voditi i standardnim mirisom jagnjetine – ako je jagnje bilo zamrzavano, tada je miris smanjen ili nepostojeći.

2 komentara
  1. bambi

    Svo meso koje se u Srbiji prodaje je bakterioloski neispravno tj. najblaze receno pokvareno meso. Poreklo mesa u Srbiji su zapravo crkotine koje se duboko smrznute uvoze najvise iz Argentine ali i iz Evropske Unije. Uniji zapravo imponuje status pridruzivanja Srbije jer u tom slucaju mogu svo otpadno meso da plasiraju kod nas. Kada vec takav otpad stigne kod nas, koristimo odgovarajuce hemijske metode kako neutralisati delimicno otrove, hormone i aditive iz mesa. Medjutim sva ta revitalizacija pokvarenog mesa ne moze u principu prevariti zivotinje. Verovali ili ne, cak ni strvinari to meso ne mogu da jedu u sirovoj varijanti. Inace ne znam da li ste primetili da kada npr. przite krmenadle, vrat svinjski ili tome slicno, iz mesa izlazi ogromna kolicina pene a samo nazovi meso je bezukusno ukoliko ne dodate svinjsku mast koja se takodje na nasem trzistu prodaje u hemijski obradjenoj varijanti. Za zejtin bolje da vam ne pricam. Guraju sve zivo zakljucno sa kancerogenm palminim uljem. Isti otrov se srece i u ribljim konzervama. Pilece meso narocito treba zaobilaziti u krugu od 100 km. Naime pilici su puni zenksog hormona estrogena tako da nasi muskarci su sve manje muskarci a i sami ste svedoci kakve se sve hibridne seksualne populacije izdvajaju u nasem drustvu a i generalno u svetu. Jedino, jos ispravno meso, koje se na nasem podneblju moze nabaviti je zecetina, divljac, narocito srndac ili divlja svinja. Normalno ko je u mogucnosti da nabavlja domacu kokos i jaja, doista moze racunati na pravilan razvoj svoje dece. U mesare u Srbiji nemojte ni da ulazite. Sto se tice suvomesnatih proizvoda, oni su toliko kancerogeno mutogeni i toksicni, da bih vas najljubaznije zamolio da takvu hranu ne dajete zivotinjama a kamoli vi da koristite u ishrani.

  2. mesar

    Siguran sam da pisac ovih redova,članka koji nastoji i pokušava da objasni to što je napisao,dakle siguran sam da ne zna razliku između kupca i potrošača,a o tome šta je to kategorija mesa,a šta je to klasa mesa iluzorno je i pomisliti.PRE nego što meso dođe do kupca koji to pošteno plaća ima puuuno onih koji su zaduženi i debelo plaćeni da ne dođe do takvih situacija da kupac mora da bude sumnjičav prema prodavcu koji to meri pakuje itd,itd…Očekuje li neko da kupac može i sme da prođe sa one strane prodajne rashladne vitrine,u kojoj se drži meso,i da može da to isto meso razgleda,okreće,pipa,miriše da bi“stručno“NA OSNOVU PREPORUKE OVOG ČLANKA odlučio da li je to meso ukvareno ili nije…Da,ali najlakše je udariti po prodavcima mesa,čistačicama,kasirkama…njih NEMA ko da štiti.

Napišite komentar