U trendu

Japanska kaki jabuka prava je bombica zdravlja: Evo šta sve leči i kako da je jedete

Japanska nacionalna voćka kaki u prevodu znači hrana bogova.

Ovo narandžasto voće na prvi pogled podseća na paradajz. Iako se zove „japanska jabuka“, originalno poreklo je iz Kine, mada se gaji u svim toplijim krajevima sveta.

Egzotično voće kaki u nedozrelom obliku može imati gorko/kiseli ukus, ali u potpuno zrelom slatko je poput meda skrivena u njegovu narandžastom mesu. Upravo zbog kupovine u pogrešnom stadijumu sazrevanja i nepoznavanja njegovih blagodeti nažalost nije često u našoj posudi s voćem.

Budući da je dostupna upravo u vitaminima siromašnom jesenje/zimskom periodu, dopustite ovoj narandžastoj loptici da vas osvoji mirisom i ukusom.

Slatko i ukusno voće kaki bogato je zdravim nutrijentima kao što su vitamini, minerali i antioksidansi.

Tokom svake sezone sazrevanja voćke mogu menjati oblik. Takođe variraju u veličini od 50-ak do 500 grama. Boja voća varira od svetlo žute do tamno narandžaste. Cela je voćka jestiva osim semenke i peteljke, piše Zadovoljna.hr.

Blagotvorna svojstva kaki jabuke

  • Sadrži malo kalorija (70 cal/100 g) i bogat je izvor vlakana.
  • Obiluje antioksidansima kao što su katekini i galokatekini i zbog hemijskog sastava betulinske kiseline sadržane u sebi sprečava nastanak tumora. Katekini su poznati po tome što imaju antiupalno delovanje.
  • Sveži kaki sadrži vitamin A, beta-karoten, likopen, lutein, zeksantin i kripoksatin. Sva ta jedinjenja igraju važnu ulogu protiv slobodnih radikala kiseonika koji uzrokuju starenje i različite bolesti. Zeksatin je bitan dijetni karotenid, koji se posebno apsorbuje u oči, gde služi kao antioksidans za filtriranje svetla.
  • Dobar izvor vitamina C
  • Sadrži mnogo važnih B-kompleksa (B-6). Ti vitamini pomažu u raznim metaboličkim funkcijama u telu.
  • Sveže voće takođe sadrži kalijum, magnezijum, bakar i fosfor.
  • Šećer koji se nalazi u kaki jabukama pomaže prilikom pražnjenja creva, dok tanin pomaže prilikom dijareje. Japanska jabuka u kuvanom obliku takođe može da pomogne kod hemoroida
  • Substanca koja se zove pektin pomaže prilikom suzbijanja apetita. Takođe velike količine vlakana produžavaju osećaj sitosti i velike oscilacije šećera u krvi. Razlog je što vlakna koja se nalaze u ovom voću usporavaju apsorpciju hrane u organizmu i pomažu kod mršavljenja
  • Zbog visoke koncentracije kalcijuma i kalijuma, ova voćka pomaže prilikom problema sa zadržavanjem tečnosti u organizmu. Smatra se jednim od najboljih prirodnih diuretika

Odabir i čuvanje kaki jabuke:

U prodavnici izaberite voćke žutonarandžaste boje bez udaraca ili posekotina po njima. Suvi kaki takođe je dostupan kao i suve kajsije. Sazreli kaki može se čuvati u zamrzivaču nekoliko meseci.

Osim što sveži kaki možete jesti kao jabuku, u suvom obliku odlično obogaćuje keksove, kolače, pudinge, salate i pahuljice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar