U trendu

3 najgore vrste doručka koje treba izbegavati: Niste ni svesni koliko štete organizmu

Doručak je ono što nam ujutru daje energiju za ostatak dana. Njime pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim, te je zato ono što unosimo u sebe od velike važnosti.

Neka hrana samo šteti našem zdravlju, a ove namirnice treba izbegavati ako želite da dan započnete puni energije i bez osećaja težine u stomaku.

1. Voćni sokovi i jogurti

Iako na njima piše da su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak trenutno će vam dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrednost. Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave pa ga obogatite kašikom žitarica. Isto važi i za voćne jogurte, pa radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hleba i marmelade.

2. Pekarski proizvodi

Peciva, krofne i ukusni proizvodi od testa koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, ali ti proizvodi takođe često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana. Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato je testo masno, teško probavljivo i siromašno nutritivnim vrednostima koja su vašem organizmu preko potrebna za normalan rad. Ako ujutru ne možete bez peciva, odaberite ono od celovitih žitarica i premažite ga mlečnim namazom ili maslacem i marmeladom.

3. “Zidarski” doručak

Zidarski doručak podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja, beli hleb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, ovakav doručak vašem telu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško variti.Velike količine nezdravih masnoća završiti će u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Volite li ujutru da pojedete jaje, najbolje bi bilo skuvati ga i kombinovati uz krišku prepečenog hleba i čaj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar