U trendu

Ako želite da smršate do leta, dovoljne su ove tri male promene u ishrani

Leto se bliži, a sa njim i želja da se osećate samopouzdano i fit. Na sreću, postizanje tog cilja ne mora da uključuje ekstremne mere ili neuspešne dijete koje će na kraju doneti više štete nego koristi. Nekoliko jednostavnih promena u ishrani može učiniti čuda za naše ciljeve gubitka težine.

Lični trener i konsultant za ishranu, Alana Kejt Derik, i dijetetičar, Trista Best, otkrili su male, ali značajne promene u ishrani koje mogu doneti poprilične rezultate.

1. Zamenite slatka pića vodom

Alana predlaže da počnete zamenom slatkih pića, poput gaziranih pića i sokova, zdravijim alternativama. Mnoga od naših omiljenih pića su verovatno prepuna šećera, što bi moglo biti štetno po naše zdravlje iz nekoliko razloga. „Te kalorije se sabiraju ludo brzo i ne daju nikakve vredne hranljive materije“, objašnjava ona za SheFinds. Umesto toga, možemo se odlučiti za vodu ili nezaslađene sokove.

2. Dajte prednost nemasnim proteinima

Nutricionistkinja takođe naglašava važnost uključivanja mršavih proteina u obroke radi optimizacije metabolizma i očuvanja čiste mišićne mase. „Ušteda proteina može učiniti da se osećate gladno pre jela“, upozorava ona.

Uključivanje kvalitetnih izvora proteina kao što su pileća prsa, riba, tofu ili sočivo u obroke može nam pomoći da ostanemo siti i zadovoljni. Međutim, savetuje se da pazite na veličinu porcija kako biste izbegli prekomernu potrošnju.

3. Jedite više probiotika

Probiotici su živi mikroorganizmi koji imaju koristi za creva i mogu doprineti poboljšanju varenja i jačanju imunog sistema. Iako neka istraživanja ukazuju na vezu između probiotika i gubitka težine, potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdili tačni efekti na telesnu težinu.

Ali probiotička fermentisana hrana može pomoći u hranjenju „dobrih“ bakterija u crevima, što nam može pomoći da izgubimo nekoliko kilograma, tvrdi Best.

„Unošenje više hrane bogate probioticima može pomoći u smanjenju upale u telu. Probiotici su živi mikroorganizmi koji su korisni za zdravlje, posebno zdravlje creva. Mikrobiom creva igra ključnu ulogu u regulisanju upale u celom telu“, zaključila je dijetetičarka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.