U trendu

Bacamo je, a nismo niti svesni koliko je korisna: Pogledajte šta kora narandže može da uradi ljudskom telu

Narandže, jedno od najpopularnijih voća na svetu, najviše se konzumiraju zbog soka, a gorka kora se obično odbacuje. Svake godine 32 miliona tona kore pomorandže završi kao otpad, iako je kora jestiva i potencijalno korisna.

Kada se kora od pomorandže hrani pilićima, ona im donosi zdravstvene prednosti.

Na Floridi se polovina kore pomorandže koristi kao hrana za životinje, ali bi možda trebalo nešto da sačuvamo za sebe. U poređenju sa mesnatim delom, kora pomorandže sadrži visoku koncentraciju vitamina, antioksidanata i limonena – hemikalije sa antiinflamatornim i antikancerogenim svojstvima.

Utvrđeno je da kora pomorandže sadrži novo bioaktivno jedinjenje, feruloilputrescin (FP), koje može biti korisno za zdravlje srca kada se konzumira, pišeKlik.hr.

Otkriće ovog jedinjenja oduševilo je naučnike sa Univerziteta Florida i Ministarstva poljoprivrede SAD. U studijama na miševima kojima je davan hranljivi ekstrakt kore pomorandže bogat FP tokom šest nedelja, istraživači su primetili smanjenje biomarkera u krvi povezanih sa upalom i kardiovaskularnim oboljenjima. Čak i uz ishranu sa visokim sadržajem masti, miševi koji su konzumirali FP konzumirali su manje masti od kontrolne grupe.

Feruloilputrescin, metabolit prvobitno otkriven u listovima i soku grejpfruta, takođe je prisutan u nekim vrstama pomorandže, ali se ne nalazi u limetama, limunima ili mandarinama. Njegov antioksidativni i antiinflamatorni potencijal privukao je veliku pažnju, iako se o njemu još mnogo toga ne zna.

„Ovo je novo otkriće koje ističe ranije neprepoznati zdravstveni potencijal feruloilputrescina u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti“, rekla je naučnica o ishrani Ju Vang sa Univerziteta Florida, prenosi Science Alert.

Feruloilputrescin (FP) ne treba zanemariti. Ovaj metabolit, kada se konzumira, sprečava određene bakterije u crevima da proizvode nusprodukt trimetilamin (TMA) dok razlažu hranu. TMA, kada uđe u krvotok, metaboliše se u trimetilamin N-oksid (TMAO) u jetri, što povećava rizik od nakupljanja arterijskog plaka, srčanih bolesti, moždanog udara, gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Eksperimenti na miševima su pokazali da hranjenje ekstraktom kore pomorandže bogatim FP smanjuje nivoe TMA i TMAO, iako su bakterije koje proizvode ove metabolite nastavile da rade. Još nije jasno da li se iste koristi odnose na ljude, ali USDA istražuje ovaj potencijal.

Rad Ju Vang i njenih kolega doveo je do finansiranja od 500.000 dolara za istraživanje potencijala narandžine kore za poboljšanje zdravlja creva i srca. Iako koru pomorandže nije najlakše uključiti u obrok, ako naučnici uspeju da od nje stvore konzumni proizvod, ona bi mogla da postane popularan i zdrav dodatak našoj ishrani.

Nekoliko kompanija već radi na tome. Istraživači su takođe otkrili da se uz malo truda kore od banane mogu pretvoriti u ukusnu, hranljivu užinu punu antioksidanata i vitamina, a isto važi i za kore od manga. Kora pomorandže je tek poslednja u nizu koja bi se mogla koristiti. Studija je objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.