U trendu

Četiri namirnice koje uništavaju bubrege, a većina Srba ih jede svakodnevno

Za zdravlje celokupnog organizma od presudne je važnosti ono što jedemo. Neke namirnice koje svakodnevno konzumiramo mogu negativno uticati na rad bubrega pa ih treba izbegavati

Mesne prerađevine

Mesni proizvodi, kao što su slanina, kobasice, viršle i pljeskavice, predstavljaju veliku pretnju zdravlju bubrega. Takva hrana je bogata natrijumom, a redovan prekomerni unos natrijuma može dovesti do povećanja krvnog pritiska i izlaganja bubrega preteranim naporima i stresu.

Pored toga, istraživanja sugerišu da konzumiranje više životinjskih proteina nego biljnih može ubrzati napredovanje bolesti bubrega.

Gazirana pića

Gazirana pića imaju izuzetno visok sadržaj šećera i gotovo da nemaju nutritivnu vrednost. Zbog toga, takva pića dodaju dodatne kalorije (nutritivno beskorisne) vašoj ishrani, što može dovesti do povećanja telesne težine.

Istraživanja su pokazala da je konzumacija gaziranih pića povezana sa nizom bolesti, poput osteoporoze, bolesti bubrega, metaboličkog sindroma i stomatoloških problema. Krajnje je vreme da prestanete da pijete sokove i vratite se na vodu ili sveže voćne sokove, poput sveže limunade.

Prženi krompir

Ako u restoranima brze hrane konzumirate prženi krompir u obliku čipsa ili u obliku pomfrita, znajte da je krompir u tako prženom obliku veoma štetan za bubrege.

Prženu hranu treba izbegavati da bi se srce i bubrezi zaštitili od bolesti. Osim toga, krompir je bogat i kalijumom, a svi oni koji već imaju oboljenja bubrega trebalo bi da smanje unos kalijuma.

Zamrznuti obroci

Istraživanja su pokazala da prerađena hrana, kao što su gotova zamrznuta jela i jela pripremljena za mikrotalasnu pećnicu, mogu doprineti razvoju dijabetesa tipa 2.

Jako ili ultra obrađena hrana znači da je puna skrivenih masti, šećera i/ili natrijuma. Uvek je bolje pripremiti svež obrok od celih namirnica i izbegavati zamrznute poluproizvode koje je potrebno samo pržiti ili podgrejati da bi bile spremne za konzumaciju.

Ako apsolutno morate da jedete smrznute obroke, izaberite one koji imaju nizak sadržaj natrijuma ili „bez dodane soli“ na etiketi. Dodavanjem svežeg povrća ili voća možete malo „poboljšati“ nutritivni kvalitet takvog obroka, piše Nova.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar