Da li znate koje meso je najbolje? Izbor stručnjaka obradovaće Srbe, možete ga jesti nekoliko puta nedeljno

Znate li koje najbolje?

Izbor prave vrste mesa može da utiče na zdravlje, ističe stručnjak.

Kardiovaskularne bolesti iz godine u godinu povećavaju broj umrlih u Srbiji, tvrde naši lekari. Dr Miljko Ristić je jednom prilikom otkrio da svake godine gubimo više od 55.000 ljudi, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svetu.

Ishrana zauzima prvo mesto kada je reč o faktorima rizika, zbog čega je važno da obratimo pažnju na namirnice koje konzumiramo. Kada je meso u pitanju, neke vrste su značajno korisnije od drugih, ističe nutricionistkinja i dijetetičarka Krutika Nanavavi. Ona kaže da meso može da utiče na zdravlje srca, a otkrila je i svoje preporuke:

Masna riba

Losos, skuša, sardina i pastrmka su odličan izbor. Imaju visok sadržaj omega-3 masnih kiselina i mogu da budu izuzetno korisne za zdravlje srca.

„Ove vrste ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama koje dokazano smanjuju upalu, snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od nastanka srčanih aritmija“, kaže Nanavati za SheFinds i dodaje da pomažu u smanjenju triglicerida u krvi, što je ključno za održavanje zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Prema njenim rečima, masnu ribu možete da jedete nekoliko puta nedeljno.

Meso živine

Piletina i ćuretina takođe spadaju u grupu mesa koju preporučuju stručnjaci, a razlog je taj što sadrže niže nivoe zasićenih masti u poređenju sa crvenim mesom.

„Pružaju vam visokokvalitetne proteine i esencijalne hranjive stvari poput niacina i selena, podržavajući zdravlje kardiovaskularnog sistema“, kaže nutricionistkinja, dodajući da niacin pomaže u kontroli holesterola, dok selen deluje kao antioksidans.

Bela riba

„Bela riba ima manje masnoće od drugih izvora proteina i pruža nemasnu opciju za unos proteina. Takođe sadrži bitne hranjive stvari poput selena i joda koji podržavaju rad srca“, naglašava Nanavati, piše Mondo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.