U trendu

Doktor tvrdi da svako treba da jede 30 grama ove namirnice dnevno: Kada vidite kako utiče na creva, nećete čekati

Čak 70 odsto naših imunih ćelija se nalazi u našim crevima. Obloga crevnog zida je prepreka za blokiranje štetnih mikroba da uđu u telo, a to je podržano velikim brojem imunih ćelija.

Problemi sa varenjem, zbog nezdrave ishrane, brzog načina života i nedostatka fizičke aktivnosti, pogađaju sve više ljudi. Naročito u letnjim mjesecima stomačne tegobe su izraženije. Dakle, šta je to prvo što nam pomaže da se nosimo sa posledicama?

Kao što dr Zoe ističe – svi bi trebalo da težimo da jedemo 30 grama vlakana dnevno, ali istraživanja pokazuju da 91 odsto ljudi u Velikoj Britaniji još uvijek ne jede dovoljno vlakana. Ni kod nas situacija nije ništa bolja.

„Sticanje navike da jedete činije zdravog jogurta sa integralnim žitaricama, voćem, orašastim plodovima i semenkama za doručak ili mešanjem salate od pasulja za ručak može vam pomoći na putu ka vašim crevima sa vlaknima. Međutim, prebrzo jedenje vlakana kada niste navikli na njih može izazvati neprijatne simptome“, napominje da je naše opšte zdravlje direktno zdravlje naših creva.

„Pomaže da se podrži vaš imuni sistem. U stvari, do 70 odsto naših imunih ćelija se nalazi u našim crevima. Obloga crevnog zida je prepreka za blokiranje štetnih mikroba da uđu u telo, a to je podržano velikim brojem imunih ćelija. Ova takozvana crevna sluzokoža ima važnu koncentraciju antitela u vašem telu od bilo kojeg drugog, tako da reaguje na povredu ili infekciju, ali ne napada zdravo tkivo“, zaključila je ona, a prenosi Novi.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar