U trendu

Jedete li rotkvice? Mnogi nisu svesni prednosti ovog povrća, jedno posebno fascinira

Rotkvice su izuzetno bogate raznim hranljivim materijama kao što su biljna vlakna, voda, eterična ulja, vitamini i minerali kao što su kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe.

Ovo povrće je izuzetno zdravo i ima veoma nisku kalorijsku vrednost, što ga čini idealnim za konzumaciju čak i za one koji paze na svoju figuru. U nastavku saznajte kako rotkvice utiču na ljudski organizam i kako da maksimalno iskoristite svoje zdravstvene prednosti!

Kada konzumiramo rotkvice, naš imuni sistem se jača zbog prisustva eteričnih ulja koja poboljšavaju cirkulaciju krvi, čineći ih korisnim kod prehlade, virusnih bolesti i kašlja. Pored toga, rotkvice su bogate vitaminima koji su neophodni za održavanje zdravlja, posebno u prolećnim mesecima kada je potreba za njima veća. Njihova kombinacija vitamina, kalijuma i magnezijuma pomaže u jačanju krvnih sudova i održavanju normalnog krvnog pritiska.

Neverovatno su zdrave

Rotkvice su takođe odlične za održavanje zdrave težine zbog niskog sadržaja kalorija. Poznate su čak i kao namirnice sa „negativnim“ kalorijama, što znači da telo troši više energije na njihovo varenje nego što ih uzima. Pored toga, njihov visok sadržaj vode i vlakana pomaže u normalizaciji varenja i smanjenju zadržavanja tečnosti u telu.

Kada je u pitanju kombinovanje rotkvice sa drugim namirnicama, može se kombinovati sa skoro svakom hranom. Mogu se jesti sa svežim povrćem, proteinskom hranom kao što su meso, riba ili jaja, i ugljenim hidratima kao što su krompir ili žitarice. Idealno je konzumirati sveže rotkvice da biste dobili najviše hranljivih materija, ali i kuvane rotkvice mogu biti ukusne i zdrave.

Važno je napomenuti da rotkvice mogu iritirati sluzokožu zbog visokog sadržaja esencijalnih ulja, što može izazvati neprijatnost u sistemu za varenje. Preporučljivo je pratiti kako telo reaguje na njih i izbegavati njihovu konzumaciju u slučaju preosetljivosti ili problema sa varenjem. Međutim, u umerenim količinama, rotkvice su odličan dodatak ishrani zbog brojnih zdravstvenih prednosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.