U trendu

Lekar otkrio kojih pet namirnica su zdravije nego što mislite

Postoji pregršt namirnica koje uvek preskačemo na jelovnicima, ne kupujemo u prodavnici i stavljamo na našu listu „nezdravih“. Ali to bi mogla da bude greška. Mnogi od tih namirnica su stekle nepravednu reputaciju, a prema nedavnim studijama, neki od njih mogu biti čak i zdravije za nas nego što mislimo.

Pored toga, većina zdravstvenih stručnjaka se slaže da označavanje hrane kao „dobra“ ili „loša“ nije dobro. „Uskraćenje ili striktno izbegavanje određene hrane dovodi do osećaja krivice, što ne služi ni vama ni vašoj ishrani,” primetio je njujorški lekar dr Stiven Damer za Vogue.

Umesto toga, on predlaže da se fokusiramo na celu, minimalno obrađenu hranu i da slušamo svoja tela kako bismo mogli da podržimo naše opšte zdravlje i blagostanje dok uživamo u većini stvari umereno.

Imajući to na umu, podelio je pet namirnica sa dokazanim zdravstvenim prednostima koje smo možda prevideli.

1. Krompir

Krompir je zapravo bogat vitaminom C, kalijumom i vlaknima. Bogata je i flavonoidima, karotenoidima i fenolnim kiselinama, koje, prema istraživanjima, mogu zaštititi od kardiovaskularnih bolesti i raka i istovremeno daju antiinflamatorno dejstvo.

Utvrđeno je da krompirov skrob poboljšava osetljivost na insulin i izuzetno je koristan za zdravlje crevnog mikrobioma. Ali način na koji ga pripremamo je zaista važan. Da bi se stvorio otporan skrob, ohlađeni krompir treba ostaviti da odstoji najmanje 12 sati nakon kuvanja, pre nego što ga pojedemo.

2. Maslac

Maslac sadrži mnoge korisne masne kiseline i vitamine rastvorljive u mastima, kao što su A i E, i čak može pomoći telu da apsorbuje hranljive materije rastvorljive u mastima iz druge hrane. Takođe je izvor maslačne kiseline, koja može koristiti mikrobiomu da reguliše metabolizam i promoviše zdravlje creva.

Međutim, možda najveća zdravstvena korist od putera je to što sadrži CLA (konjugovanu linolnu kiselinu), koja može da pojača imunološku funkciju i ima svojstva protiv raka. Ipak, Dahmer ističe: „Nemojte preterivati. Ključno je pristupiti izboru hrane pažljivo i umereno.“

3. Sir

Sir možda nije prva hrana koja nam pada na pamet kada razmišljamo o zdravoj ishrani, ali zapravo može biti dobar izvor kalcijuma, zdravih masti i proteina. Sadrži i važne hranljive materije kao što su vitamin B12 i fosfor, a konzumacija mlečnih proizvoda može čak da snizi nivo štetnog LDL holesterola.

Visokokvalitetni sir može pružiti probiotičke prednosti kada se pravi od fermentisanog mleka. Damer napominje da fermentisana hrana, kao što su kefir i jogurt, i kimči i kiseli kupus, takođe zaslužuju više pažnje.

„Ova hrana je bogata probioticima koji podržavaju zdravlje creva i imunološku funkciju. Fermentisana hrana je dugo bila zanemarena ili izbegavana, uprkos njihovom potencijalu da promoviše zdravlje probave i opšte blagostanje“, tvrdi doktor.

4. Čokolada

Ovo bi mogla biti najbolja vest na listi. Čokolada je bogata polifenolima i antioksidansima, od kojih oba mogu imati koristi za srce i smanjiti upalu. Prema istraživanju, takođe može da poboljša funkciju mozga i ojača naš imunitet. Međutim, važno je konzumirati visokokvalitetnu crnu čokoladu koja sadrži veliku količinu zdravih kakao materija.

5. Masne ribe

„Redovno savetujem pacijente da preispitaju određene namirnice koje su nepravedno demonizovane, a jedna takva grupa uključuje masti, posebno one koje se nalaze u masnoj ribi poput lososa i sardina“, kaže Damer. On dodaje da ove namirnice sadrže zdrave masti, poput mononezasićenih i omega-3 masnih kiselina, koje su korisne za zdravlje srca, funkciju mozga i opšte blagostanje.

Pošto naše telo ne može samostalno da proizvodi ove veoma važne masne kiseline, važno je da ih unosimo hranom. Što se tiče vegana, laneno seme, avokado, orašasti plodovi i neke alge takođe mogu ponuditi mnoge od istih prednosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.