U trendu

Namirnice u sadejstvu

Odavno je primećeno da razne komponente hrane (vitamini, minerali, fitohemikalije, vlakna i masnoće) ne deluju izdvojeno, već u interakciji i sadejstvu sa drugim komponentama u drugim namirnicama koje unosimo. Zbog toga se najnoviji nutricionistički koncepti zasnivaju upravo na sadejstvu hrane, na uticajima koje namirnice međusobno vrše. Popularno, ove nutricionističke teorije zovu su "sinergija hrane".
Evo nekih kombinacija koje su veoma dobre za zdravlje:
Paradajz i brokoli
Ova kombinacija je efikasna u usporavanju tumora prostata. Jedna studija je dokazala da se bolji rezultati na ovom polju postižu ako se namirnice jedu zajedno nego pojedinačno.
Jabuke sa ljuskom
Često ljuštimo jabuke, jer smo naučeni da tako treba. U novijim studijama otkriveno je da su antikancerogene mogućnosti jabuke skrivene upravo u ljusci. Fitohemikalije u mesu jabuke najbolje funkcionišu ako su kombinovane sa fitohemikalijama u ljusci jabuke.
Skuvan neoljušten paradajz s maslinovim uljem
U ljusci paradajza nalazi se 98% flavonola (a to je moćna fitohemikalija), a samo 2% u mesu. Apsorbcija ovog elementa bolja je ako je paradajz skuvan i ako uz to jedete malo dobrih masnoća (kakvih ima, recimo, u maslinovom ulju).
Istraživanja kombinacija hrane tek su u začetku, ali pokazuju velike mogućnosti da doprinesu zdravoj ishrani.
Neke namirnice češće učestvuju u razmeni i sadejstvu elemenata sa drugim namirnicama:
Integralne žitarice
One sadrže nizak nivo masnoća i holesterola, sastoje se od 10 do 15% proteina i puno vlakana, oligosaharida, minerala, vitamina, antioksidanata, fitohemikalija i fitoestrogena. Sa ovako puno hranljivih elemenata nije ni čudo da integralne žitarice pomažu u zaštiti od srčanih bolesti, srčanog udara, dijabetesa, gojaznosti i nekih vrsta raka.
Povrće, naročito ono tamnozelenih listova
To se već zna: što više povrća, utoliko bolje. Povrće tamnozelenih listova odlično sarađuje sa drugim vrstama hrane – sa namirnicama bogatim vitaminom C, karotenoidima, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i vitaminom E.
Koštunjavi plodovi
Ovi plodovi sadrže dosta antioksidantskih fitohemikalija (poput flavenoida). Pomažu u snižavanju holesterola, podržavaju imunitet organizma i smanjuju rizik od nekih vrsta raka.

1 komentar
  1. Snežana Medojević

    Tekst je odličan i odavno nije bilo ovako korisnog članka ili ga ja nisam videla. Trebalo bi svi da ga pročitaju i da se maksimalno pridržavaju navedenih kombinacija, nije priča, već istina. Glasala sam omaškom sa dobar, a htela sam sa odličan.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike