U trendu

Nije uvek zdrav: Čaj može da nanese više štete nego koristi

Šolja toplog čaja smatra se zdravim i bezopasnim načinom zagrevanja kada je hladno, ali ako ne znate kako da ga pripremite i konzumirate napravićete više štete nego koristi, upozorava gastroenterolog Margarita Arzumanijan.

„Postoje naučna istraživanja koja su pokazala da topli napici mogu dovesti do razvoja raka, mogu oštetiti jednjak ili grkljan. Zato čaj ne treba pripremati sa ključalom vodom i pijemo ga kad se malo ohladi“, rekla je doktorka za Sputnjik.

„Najbolje je to što čaj odgovara telesnoj temperaturi, može biti malo topliji, oko 40 stepeni, ali ga definitivno ne bi trebalo piti čim proključa. Preporučila bih da sačekate pet minuta kako ne biste imali osećaj da gorite“, istakla je ona.

Prema gastroenterologu, efekat zagrevanja tela čajem je više psihološki nego fiziološki efekat.

„Čaj trenutno zagreva: naša usta osećaju temperaturu, čini nam se da nam je vruće, ali stomak ne oseća promenu temperature. To je više psihološki efekat“, rekla je ona.

Da bi obogatili iskustvo i učinili piće korisnijim, specijalista preporučuje pripremu čaja sa raznim dodacima poput timijana, ili jednostavno dodavanje suvih jabuka, kora pomorandže ili cimeta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar