U trendu

Ova je namirnica čudesna za zdravlje srca, ali stručnjaci upozoravaju: Pretjerivanje može biti opasno

Sve više ljudi širom sveta okreće se zdravijem načinu ishrane koji se bazira na biljnoj hrani, egzotičnom voću i orašastim plodovima.

Među tim trendovima, posebno se ističe brazilski orah, egzotični plod koji donosi brojne blagodeti za zdravlje. Potekao iz amazonske prašume, brazilski orasi rastu na stablima i imaju oblik nalik zrnu oasulja, s tvrdom ljuskom i kremastim semenkama.

Prema rečima Dineska Edema, specijaliste endokrinologije poremećaja štitnjače i dijabetesa i direktora Klinike za mršavljenje na Univerzitetu u Arkansasu za medicinsku nauku, brazilski orasi iz sliva reke Amazon su izuzetno bogati selenom. U poređenju s drugim orašastim plodovima, oni sadrže čak 400 puta više ovog važnog minerala. Selen potiče iz tla amazonske regije, gde je njegov sadržaj izuzetno visok.

„Brazilski orasi su izvrsni izvor ne samo selena, već i drugih minerala, proteina i vlakana. Osim toga, sadrže zdrave, nezasićene masti koje su preporuka za održavanje zdravlja srca. Ipak, važno je kontrolisati unos zbog visokog kalorijskog sadržaja ovih orašastih plodova“, upozorava Kristen Dili, dijetetičarka u Veksner medicinskom centru Univerziteta Ohajo.

Ipak treba paziti

Za odraslu osobu, porcija brazilskih oraha (otprilike dva cela oraha) pruža oko jedan gram vlakana i oko grama selena, uz vitamine E, magnezijum, fosfor i antioksidanse koji pomažu u smanjenju upala u telu.

Nedostatak selena može uzrokovati brojne probleme sa štitnjačom, posebno kod žena, i može doprineti razvoju kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta karcinoma. S druge strane, višak selena može uzrokovati mučninu, probavne smetnje, nervozu, lomljenje kose i loš zadah. Zato stručnjaci preporučuju da osobe kojima nedostaje selen konzumiraju dva brazilskih oraha dnevno kako bi zadovoljile svoje potrebe.

Važno je napomenuti da stablo brazilskog oraha uspeva i razmnožava se samo u prirodnim prašumama, što čini očuvanje njihovog staništa od izuzetne važnosti za očuvanje ovog vrednog resursa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.