U trendu

Ove namirnice prestanite da jedete ako imate više od 40 godina

Uklonite ove namirnice sa svog menija da biste ostali zdravi.

Nezdrava hrana može izazvati razne neprijatnosti u vašem telu kako starite, a najopasnije za naše zdravlje su sledeće vrste namirnica.

Viršle

Vreme je da se oprostimo od prerađenog mesa. „Prerađeno meso sadrži puno natrijuma, zasićenih masti i nitrata (konzervansa), a sve to može imati negativan uticaj na zdravlje“, kaže dijetetičar Erin Palinski-Vade. Visok unos prerađenog mesa povezan je sa većom šansom za razvoj srčanih bolesti, dijabetesa i raka želuca – a već imamo povećan rizik od ovih bolesti kako starimo. „Ako birate prerađeno meso, odlučite se za ono napravljeno bez nitrata i birajte sorte sa manje masti i natrijuma kada je to moguće“, kaže ona.

Hleb ili piletina na žaru

Nažalost, zamena viršle za prženo meso ili meso sa roštilja vam neće pomoći. „Kuvanje mesa na veoma visokim temperaturama može povećati nivoe HCA (hemikalije koje se zovu heterociklični amini) u proteinu, koji može biti kancerogen“, kaže Palinski-Vade.

Neka istraživanja (iako ne sva) povezuju veliku potrošnju prženog ili pečenog mesa sa rakom debelog creva, pankreasa i prostate. Iako su istraživanja u toku, najbolje je biti oprezan kada je u pitanju povećanje rizika od raka koji obično pogađa starije ljude. „Ograničite se na jednu ili manje porcija nedeljno i marinirajte svoje meso pre pečenja na roštilju da biste smanjili proizvodnju ovih jedinjenja“, kaže Palinski-Vejd.

Keks

„Šećer u bilo kom obliku izaziva višestruke promene, od naših ćelijskih membrana i arterija do naših hormona, imunog sistema, zdravlja creva, pa čak i našeg mikrobioma“, kaže dermatolog Vitni Bou.

Pored skokova insulina i upale, previše šećera može dovesti do bržeg starenja naše kože kroz proces glikacije. „Glikacija je biohemijski izraz za vezivanje molekula šećera za proteine, masti i aminokiseline, što je istaknuta karakteristika starenja“, kaže dr Bou. „Istraživači su povezali napredne krajnje proizvode glikacije (AGE) sa otvrdnutim arterijama, zapetljanim nervima, borama i višestrukim procesima bolesti. Umesto prerađenih slatkiša posegnite za voćem, prenosi The Healthi.

Grickalice bez šećera

Ako ne bi trebalo da jedete šećer, da li biste umesto toga probali grickalice bez šećera? Ne baš.

„Užine bez šećera često zamenjuju šećere veštačkim sastojcima ili dodatim mastima“, kaže Palinski-Vade. Iako kaže da neke grickalice bez šećera i „bez dodanog šećera“ mogu imati zdravstvene prednosti – na primer, sušene suve šljive nemaju dodatog šećera i mogu biti od koristi za zdravlje digestivnog trakta i kostiju – pažljivo pročitajte etikete na prerađenoj hrani. „Budite u potrazi za namirnicama koje dodaju velike količine zasićenih ili trans masti, višak natrijuma ili dodatno rafinisano brašno da bi se zamenili dodatni šećeri, jer ovi aditivi mogu imati jednako negativan uticaj na zdravlje“, kaže Palinski-Vade.

Bademovo mleko

Možda mislite da bi izbegavanje mlečnih proizvoda koristilo vašem zdravlju, ali za starije žene, kalcijum u mlečnim proizvodima pomaže u jačanju kostiju kako bi se sprečila osteoporoza, jer približavanje menopauzi uzrokuje gubitak koštane mase.

Zamena za „mleko“ može vas lišiti ove zaštite. Ako odaberete alternativu, „postarajte se da odaberete sortu koja sadrži obogaćeni kalcijum i vitamin D za promovisanje zdravih kostiju“, kaže Palinski-Vade. „Takođe, izbegavajte velike količine dodatih šećera u aromatizovano bademovo mleko, koje može dodati dodatne kalorije, kao i podstaći upalu – i podići nivo šećera u krvi i triglicerida.

Margarin

Zamena putera margarinom nije zdrava promena za koju mislite da bi mogla biti. „Neki brendovi sadrže delimično hidrogenizovana ulja, koja su trans masti“, kaže Palinski-Vade. „Pošto čak i samo jedan do dva grama trans masti dnevno može imati negativan uticaj na holesterol i zdravlje srca, najbolje je da ih izbegavate. Umesto toga, pažljivo pročitajte etikete ili izaberite ulja na biljnoj bazi. Palinski-Vejd kaže da je svež avokado odlična zamena za margarin u pečenju i kuvanju i može pomoći u smanjenju kalorija, zasićenih masti, natrijuma i holesterola.

Testenina

Rafinisani i prerađeni ugljeni hidrati, kao što su testenine, peciva i mnoge žitarice, imaju visok glikemijski indeks. To znači da njihov visok sadržaj ugljenih hidrata brzo podiže šećer u krvi i može biti faktor koji doprinosi srčanim oboljenjima, debljanju i dijabetesu. Osim toga, ne čine nikakvu uslugu vašoj koži.

„Od svih potencijalnih dijetetskih krivaca za lošu kožu, rafinisani ugljeni hidrati su među najvišima na listi, ako ne i broj jedan“, kaže dr Bou. „Efekti koje rafinisani ugljeni hidrati imaju na skokove šećera u krvi takođe mogu povećati hormone koji promovišu proizvodnju masti“, kaže ona. „Ovi hormoni mogu čak da promene sastav ulja vaše kože, čineći je sklonijom aknama“, uključujući akne kod odraslih.

Pomfrit

Kako starimo, naš sporiji metabolizam jednostavno ne može da podnese dodatne kalorije koje dolaze iz masne hrane poput pomfrita. Kako starimo, telo ima smanjenu potrebu za kalorijama, a istraživanja su pokazala da bi prerada energije kod starijih zapravo mogla biti efikasnija sa manje kalorija dnevno. Iako dr Bou kaže da je malo zdrave masti u ishrani neophodno za punačku kožu koja izgleda mladalački, pomfrit će verovatno imati suprotan efekat. „Kada ne uključite dovoljno masti u svoju ishranu, izgladnjujete mikrobe koji konzumiraju ulje koje se prirodno nalazi na vašoj koži i ostavlja za sobom tanak antimikrobni sloj masnih kiselina koje poboljšavaju lepotu“, kaže ona.

Hamburgeri

„Kada hranu pečete spolja na visokoj temperaturi (kao što je hamburger na roštilju), to stvara ukus i menja boju hrane. Ali u kasnim fazama reakcije formiraju se štetni krajnji proizvodi napredne glikacije (AGE)“, kaže dr Bou. „Da biste dobili uvid u AGE na poslu, samo pogledajte nekoga ko prerano stari — relativno mladu osobu sa puno bora, promenjenom kožom i gubitkom sjaja. Pečenje na roštilju može povećati vaš ukupan dnevni unos AGE za 25 procenata u poređenju sa prosečnim dnevnim unosom za odrasle, kaže ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar